CIA Başkanı "IŞİD 30 militanını Türkiye'ye gönderdi" dedi mi?

Güncelleme Tarihi:

CIA Başkanı IŞİD 30 militanını Türkiyeye gönderdi dedi mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 12:34

"IŞİD, 30'dan fazla militanını Suriye'den Türkiye'ye gönderdi." İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırının ardından birçok haber sitesinde manşetlere taşınan bu sözler, söz konusu yayın organlarınca CIA Başkanı John Brennan'a mâl edildi. Oysa gerçek farklıydı...

Haberin Devamı

CIA Başkanı IŞİD 30 militanını Türkiyeye gönderdi dedi mi
Türkiye'deki haber sitelerine konu olan açıklamalar, Amerikan televizyonu NBC News'ün akşam kuşağında yayınlanan "Nightly News" programından.

ABD'li gazeteci Lester Holt tarafından sunulan programın, 16 Haziran'daki yayınında NBC News muhabiri Richard Engel'e bağlanıldı. Engel de CIA Başkanı Brennan'ın terör örgütü IŞİD'e karşı verilen mücadele hakkındaki açıklamalarını aktardı.

ABD Kongresi'ne bilgi veren ve IŞİD'in Batı'da yeni saldırılar düzenleyebileceği konusunda uyarıda bulunan Brennan şöyle diyordu:

"IŞİD yeni saldırılar için militanlarını eğitip, konuşlandırmaya çalışıyor."

Programda Brennan'ın bu sözlerinin ardından NBC News muhabiri Engel'in şu ifadelerine yer verildi:

Haberin Devamı

"Militanlar hali hazırda harekete geçmiş olabilir. NBC News'a konuşan ABD'li üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi, 30'dan fazla IŞİD militanının Suriye'den Türkiye'ye gönderildiğini söyledi."

Yani '30 militan' iddiası CIA Başkanı'na ait değildi. Bu sözlerin sahibi NBC News muhabiri Engel'di. Bilginin kaynağı ise adı açıklanmayan bir ABD'li yetkili.

İşte 16 Haziran'da NBC News'ta yayınlanan o program:

Haberin Devamı

CIA Başkanı IŞİD 30 militanını Türkiyeye gönderdi dedi mi

Programda Richard Engel, "NBC News'a konuşan ABD'li üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi, 30'dan fazla IŞİD militanının Suriye'den Türkiye'ye gönderildiğini söyledi" bilgisini aktardı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!