Charlie Hebdo toplantısını taradı

Güncelleme Tarihi:

Charlie Hebdo toplantısını taradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 22:16

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Charlie Hebdo saldırısı ve ifade özgürlüğüne dair yazar ve gazetecilerin katıldığı toplantının yapıldığı kafeye silahlı baskın yapıldı. Bir sivil öldü, üç polis yaralandı.”Yalnız kurt” saldırganın Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen İsveçli karikatürist Lars Vilks’i hedef aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Danimarka’nın Kopenhag kentinde Hz. Muhammed’in karikatürü çizerek büyük tartışmalar yaratan İsveçli karikatürist Lars Vilks’in organize ettiği, din ve ifade özgürlüğü toplantısına dün 16.00 sularında maskeli ve kalaşnikoflu bir saldırgan tarafından ateş açıldı. Krudttoenden adlı kafede saldırı sırasında “Sanat, dine hakaret ve ifade özgürlüğü” adı altında toplantı yapılıyordu. Tek başına hareket eden 25-30 yaşındaki cihatçı olduğu sanılan “yalnız kurt” saldırgan silahlarla kafede yapılan toplantıyı dışarıdan taradı, 200’e yakın mermi bulundu. Danimarka Emniyeti saldırıda bir sivilin öldüğünü, üç polis memurunun ise yaralandığını söyledi. Kafeye giremeyen saldırgan daha sonra bir kadının kullandığı araçla kayıplara karıştı. Terör alarmı veren polis, bölgede geniş çaplı araştırma başlattı.
Toplantıya katılanlar arasında Fransa’nın Danimarka Büyükelçisi François Zimeray ve 2007’de Hz. Muhammed’in karikatürünü çizerek tartışma yaratan ve ölüm tehditleri alan İsveçli karikatürist Lars Vilks(68) de vardı. Twitter hesabından attığı tweet’te “Odadayım hâlâ sağım” diyen yazan büyükelçi, AFP ajansına saldırının Paris’teki Charlie Hebdo saldırısıyla aynı niyetle yapıldığını söyledi. Saldırganın hedefinde olduğu belirtilen Vilk’in de soğuk hava deposunda saklanarak yaralanmadığı belirtildi. Toplantının katılımcılarından FEMEN grubu aktivisti Inna Shevchenko da Twitter’dan saldırıyı anlattı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt’i telefonla arayarak “geçmiş olsun” dedi. 7 Ocak’ta siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki bürosuna Yemen El Kaide’sinin düzenlediği saldırıda 12 kişi öldürülmüştü.

Türk baba saldırıyı anlattı

Haberin Devamı

Saldırı sırasında olay yeri yakınında çocuklarını gezdirmekte olan Türk Savaş Karakaplan, saldırını anını şöyle anlattı: “Çocukları gezdiriyordum, birden 30-40 el silah sesi duydum. Önce ne olduğunu anlayamadım ama yaralıların yere düştüğünü görünce cep telefonumla kısa da olsa görüntü aldım sonra bizi oradan uzaklaştırdılar. Söz konusu salonda ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar, karikatür krizi gibi konular görüşülüyordu. Çok sıkı güvenlik önlemleri vardı ama polisler sivildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!