Charles’a telekulak

Güncelleme Tarihi:

Charles’a telekulak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 00:00

İngiltere telekulak skandalıyla çalkalanıyor. Kraliyet mensuplarının cep telefonundan yolladıkları mesajların bile basına yansımasının ardından şikayet üzerine harekete geçen Scotland Yard, aralarında New of the World Gazetesi’nin kraliyet editörünün de aralarında bulunduğu üç kişiyi tutukladı.

SORUŞTURMA geçen Aralık ayında Prens Charles’ın resmi konutu olan Clarence House’dan yetkililerin polisi harekete geçirmesi üzerine başladı. Sadece Kraliyet ailesi değil, futbolcu, şov dünyasının önde gelen isimleri ve siyasetçileri de hedef alan bu telekulak skandalı, polisi aylar süren bir araştırmaya itti. Soruşturma sonucunda aralarında İngiltere’nin en çok satan gazetesi olan ’The News of the World’ün kraliyet editörü Clive Goodman’ın da aralarında bulunduğu üç kişi tutuklandı. Adı açıklanmayan iki adamdan biri serbest kalırken Goodman ve diğerinin sorgulanması sürüyor.

Öte yandan sadece pazar günleri yayınlanan gazetenin sahibi olan News International’in de ofislerine baskın düzenlendi. News International, Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch’un News Corp. Şirketi’nin bir yan kuruluşu. ITV Televizyonu, şov dünyasının tanınmış isimleri ve üst düzey politikacıların da dinlendiğini öne sürerken, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in bunların arasında yer almadığını bildirdi. Polis ise Kraliyet ailesinin dışında kamuya mal olmuş kişilerin de dinlendiğini tespit ettiklerini söylemekle yetindi.

MUHABİRLER Mİ DİNLİYOR

BBC’ye konuşan güvenlik danışmanı Mark Cooper, cep telefonuna bırakılan sesli mesajlarla telefona bir şifre konduğunu, bu kod sayesinde karşı tarafın gelen mesajları görebildiğini öne sürdü. Basın Şikayetleri Komisyonu Başkanı Sir Christopher Meyer, sık sık muhabirlerin telefonları dinlediğine dair söylentiler çıktığını, ancak bu konuda kesin kanıt bulunmadığını belirtti.

Telekulak tutuklamasıyla birlikte ’The News of the World’ Gazetesi, bir haftada ikinci kez zor durumda kalmış oldu. Gazete, geçtiğimiz günlerde İskoç politikacı hakkında asılsız iddialarda bulunduğu gerekçesiyle 200 bin Sterlin tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

1993 yılında, henüz Prenses Diana ile evliyken Prens Charles’ın o zamanlar uzatmalı metresi olan Camilla Parker Bowles ile geç vakitte ateşli telefon konuşmaları yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu konuşmaların teknoloji ürünlerine meraklı amatör bir telsizci tarafından kaydedildiği öne sürülmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!