Cezayir: Fransa soykırım için özür dilesin

Güncelleme Tarihi:

Cezayir: Fransa soykırım için özür dilesin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2006 14:27

Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Fransa'dan “soykırıma denk sömürgeci yönetimi” için ülkesinden özür dilemesini istedi.

Haberin Devamı

Buteflika, bağımsızlık isteyen ve öldürülen binlerce Cezayirlinin anısına düzenlenen tören sırasında gazilerden sorumlu bakan tarafından okunan açıklamasında, Fransa'nın özür dilemesinin, müzmin hastalık halini almış iki ülke ilişkilerini gerçek dostluğa dönüştürmenin tek yol olacağını kaydetti.

Cezayir'in bağımsızlığını ilan ettiği 5 Temmuz 1962'den bu yana her iki ülkenin “kendi evinin reisi” olduğunu ifade eden Buteflika, ”halkına karşı işlenen sömürgecilik suçu için özür dilenmesini istemenin temel hakları olduğunu” belirtti.
Buteflika, iki ülke arasındaki ilişkilerde kriz olmadığını, ancak gerçek dostluğun zorla kurulamayacağını kaydetti.
Abdülaziz Buteflika, Fransız halkının birbirine “Evet, sömürge maceramız soykırım gibiydi. Evet, devletimizin yüzünün bu karanlık sömürgeci tarafını temizlemesi ve diğer ülkeler gibi baskı uyguladığı insanlardan özür dilemesi gerekir”i söylemesi gerektiğini ifade etti.

Buteflika, geçen ay yaptığı açıklamada, Fransa'nın Cezayir'deki 132 yıllık sömürgesinin, Cezayirli kimliğinin soykırıma uğratılmasına denk olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Cezayir devleti bilgilerine göre, Fransız birliklerinin, bağımsızlık isteyen Cezayirlilere karşı günlerce süren operasyonunda 45 bin kişi öldü. Avrupalı tarihçiler ise bu sayısının 6 bin ile 20 bin arasında olduğunu öne sürüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!