Cenevre görüşmelerinde kriz

Güncelleme Tarihi:

Cenevre görüşmelerinde kriz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:46

İsviçre’nin Cenevre kentinde süren görüşmelerde arabulucular Suriye’deki tarafları aynı masada buluşturamadı. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ültimatom verdi: Ciddi görüşme yoksa çekiliriz.

Haberin Devamı

SURİYE yönetimi ve muhalifler Montrö’daki görüşmelerin ardından dün Cenevre’de resmi müzakerelere başlarken Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim yüz yüze ciddi görüşmeler olmazsa Cenevre-2 Konferansı’ndan çekileceklerini söyledi. Suriye devlet televizyonu, Muallim’in taraflarla ayrı ayrı odalarda görüşerek süreci ilerletmeye çalışan BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’ye “Suriye heyeti ciddi, müzakerelere hazır ama diğer taraf değil. Cumartesi itibariyle ciddi görüşmeler başlamazsa Suriye heyeti Cenevre’den ayrılacak” dedi.

Buraya neden geldik

İbrahimi’nin çabalarına rağmen taraflar aynı masa etrafında bir araya gelemedi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad muhalifleri müzakereyi engellemeye çalışmakla suçlayarak “Problem şu: Bu insanlar barış yapmak istemiyor. Önkoşullar ileri sürüyorlar. Biz aynı odada müzakereye oturmaya hazırız. Yoksa buraya neden geldik” dedi.

Haberin Devamı

Gerginliğin nedeni Esad şartı

Suriye Ulusal Koalisyonu’nun üyelerinden Nezir el Hekim ise ABD ve Rusya’nın 2012’de üzerinde mutabık kaldığı Cenevre Bildirisi çerçevesinde geçiş hükümetini hedefleyen bir müzakere istediklerini belirterek “Cenevre-1’in temel alındığı bir müzakereyi kabul ediyoruz. Rejim ise bunu kabul etmiyor. Net bir gündem olursa aynı odada müzakereye gireriz. Cenevre-1’in tartışılacağına dair garantiler istiyoruz” yanıtını verdi. Rusya, Cenevre Bildirisi’nin Beşar Esad’ın gitmesi şartını içermediğini ve buna müzakerelerde karar verilmesi gerektiğini savunurken ABD aksini savunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!