Cem'den AB'ye ortaklık mektubu

Güncelleme Tarihi:

Cemden ABye ortaklık mektubu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortadoğu'da fazla bir şey söyleyemem

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem, AB'nin bu ay sonuna doğru hazırlaması beklenen Türkiye'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB), Ankara'nın hassasiyetlerinin ve hukukun dikkate alınmasını isteyen bir mektubu AB'li meslektaşlarına göndereceğini söyledi. Cem, New York'ta görüşeceği AB'li muhataplarına Türkiye'nin beklentilerini sözlü olarak da aktaracağını ifade etti. Cem, New-York dönüşünde 19 Eylül'e Brüksel'e uğrayacağını söyledi.

Bakan Cem, dünkü basın toplantısında Türkiye-AB ilişkilerine değindi. Türkiye'nin Helsinki Zirvesi'nde iyi bir sonuç aldığını ve Aralık 1999'ta AB Dönem Başkanı Lipponen'in Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği mektubun bağlayıcılığı olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin adaylığına ilişkin Helsinki Sonuç Bildirgesi'nde, Kıbrıs ve Ege konularına ilişkin, 4, 9-a ve 12. maddelerin son derece önemli olduğunu belirten Cem, ‘‘Bu maddeler nedeniyle kimse KOB'a Kıbrıs sorununu koyduramaz’’ diyerek, Yunanistan'ı uyardı.

New York'ta Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu'nun kendisini bir çalışma yemeğine davet ettiğini açıklayan Cem, iki ülke arasındaki yakınlaşmadan kendisinin çok memnun olduğunu ifade etti.

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem, Filistin ile İsrail'in yakınlaşmasına Türkiye'nin katkıları olduğunu, ancak bu katkıların neler olduğuna dair herhagi bir bilgi veremeyeceğini söyledi. Cem, her iki taraf ile arabulucu ABD'nin, Türkiye'nin katkılarından memnun olduğunu belirterek, ‘‘Çünkü bize hem İsrail, hem Filistin, hem de arabulucu ABD tam güveniyor. Bölgedeki 400 yıllık birikimimiz nedeniyle tarafları yakınlaştırmada bazı ipuçları görmekteyiz’’ dedi. Cem, Türkiye'nin katkılarının veya yakalanan ipuçlarının neler olduğunun sorulmasına üzerine, şu yanıtı verdi: ‘‘Türkiye olarak Kudüs'teki kutsal mekanlarla ilgili hassasiyetleri anlattık. Bir model üretmiyoruz. Benden daha fazlasını söylememi istemeyin. Bir şey söylediğimiz zaman tarafların bize olan güveni kaybolur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!