Cem, Ortadoğu sorununa telefonla el attı

Güncelleme Tarihi:

Cem, Ortadoğu sorununa telefonla el attı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in dün Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa ve İsrail Dışişleri Bakanı Şolomo Ben Ami ile birer telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cem'in Washington görüşmelerinin yarattığı olumlu ivmenin hem İsrail hem Filistin tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

Cem, hem Filistin hem de israil tarafıyla dün yaptığı temaslarda barış yolunu açabilecek adımlara özel bir gayretle eğilmelerinin önemini muhataplarına anlattığını belirtti.

Filistin ve İsrail'in Washington'daki çalışmaları ve sonuçları hakkında bir değerlendirmede bulunmak üzere dün Arafat, Ben Ami, Amr Musa ve Albright ile görüştüğünü kaydeden Cem, şunları söyledi:

''Ortadoğu'daki şiddete son vermek ve barış sürecinin önünün açılmasına yardımcı olmak herkesin görevidir. Türkiye için öncelikli olan insan hayatı, tarihi bağlarımız olan yakın bir bölgenin esenliği ve paylaştığımız inancın kutsal mekanlarının geleceğidir.''

Cem, dün yaptığı telefon görüşmelerinde, ''tarafların daha fazla açıklığa kavuşturulmaya ihtiyaç duydukları bazı hususlar üzerinde karşılıklı düşüncelerini belirttiklerini'' de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Cem, geçen haftaki Washington görüşmelerinde olumlu yönde gelişmeler kaydedildiği izlenimini aldığını ifade ederek,şunları kaydetti:

''Bu bakımdan hem Filistin hem İsrail tarafının bu ivmeyi kaybetmemesi ve konulara özel bir gayretle eğilmesi gereğini tüm muhataplarıma vurguladım. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ortadoğu barış sürecinin başarıya ulaşması için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.''

Edinilen bilgiye göre, Washington görüşmelerini yakından izleyen Ankara, Filistin ve İsrail arasındaki sorunların giderilmesinde daha etkin bir rol almaya hazırlanırken, gerekirse taraflar Ankara'ya davetedilecek.

Türkiye son bir yılda, önceki yıllara kıyasla çok daha aktif bir Ortadoğu politikası izlerken, hem Filistin hem İsrail tarafı gelişmeler konusunda Ankara'yı sık sık bilgilendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!