Çavuşoğlu'ndan internet yasasıyla ilgili AB'ye üç önemli mesaj

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlundan internet yasasıyla ilgili ABye üç önemli mesaj
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2014 01:09

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'deki internet yasasıyla ilgili olarak Avrupa Birliği'ne üç önemli mesaj verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla birlikte katıldıkları Türkiye-AB siyasi diyalog toplantısı hakkında basına konuşan Çavuşoğlu, internetle ilgili bir "yasaklama değil düzenleme" yapıldığını, daha önce kişilik haklarını, özel hayatın gizliliğini ihlal eden durumlarda servis sağlayıcılar tarafından söz konusu internet sitesine erişim tamamen bloke edilirken şimdi sadece sakıncalı içeriğin engellenmesinin öngörüldüğünü ve yeni yasayla, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği yönündeki bireysel başvurularda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na verilen 48 saate kadar blokaj yetkisinin mahkeme karar verene dek telafisi imkansız durumları engellemeye yönelik olduğunu dile getirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Kişilerin özel hayatının mahremiyeti yaşam hakkından sonra en temel hak ve özgürlüktür. İnternette de günlük hayatta da yasalarla her ülkede bunlar korunmuştur korunmalıdır bunu da (AB tarafına) hatırlattık" dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili AB'den yapılan bazı açıklamaların "yanlış bilgilere dayandığını" belirterek açıklama yapılmadan önce muhakkak kendilerinden bilgi alınması gereğini muhataplarıyla paylaştıklarını ifade etti.

AB Bakanı Çavuşoğlu, "Eğer bir yasayla ilgili tereddüt ve endişeleriniz varsa görüşünüzü paylaşabilirsiniz ama önce ne olduğuna dair bilgiyi bizden alın. Ne yapmak istiyoruz, içeriğinde ne var, amaç nedir. Bundan tatmin olmuyorsanız yine kendiniz bilirsiniz. Bu anlayış içinde gidersek bazen biz (yasal reformlarla ilgili) onlardan görüş alabiliriz, (yasa tasarılarını) paylaşabiliriz bunlar doğaldır ama diğer taraftan yasa çıkarırken onlar da bizden görüş ve bilgi alabilirler. Bu güvene dayalı diyaloğun devam etmesini arzu ediyoruz ama bu diyalog tek taraflı olmamalı" şeklinde konuştu

HSYK DÜZENLEMESİ
Çavuşoğlu, askıya alınan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifini AB üyelerindeki örneklerle karşılaştırmaya hazır olduklarını belirterek önyargılı yaklaşımları kabul etmeyeceklerini söyledi ve şöyle devam etti:

"HSYK düzenlemesi şu anda askıya alındığı için bunu konuşmak belki de yersiz çünkü biz bir konsensus arıyoruz. Eğer bizdeki taslağı karşılaştırmak istiyorsanız AB ülkelerindeki en iyi gördüğünüzle bizimkini karşılaştıralım. Neresinde bir farklılık varsa bunu söyleyin ama şunu söylerseniz kabul etmeyiz: Bizim (AB'deki) bakanlara ve hükümetlere, yürütmeye güveniyoruz, sizdekine (Türkiye'dekine) güvenemeyiz. Bizdeki yetkisini kötüye kullanmaz ama sizdeki kullanabilir anlayışı varsa bunu kabul etmeyeceğimizi açık ve net şekilde gerek AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'ye gerek AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a söyledik."

Haberin Devamı

AB ÜYELİK SÜRECİ
Çavuşoğlu, Türkiye-AB siyasi diyalog toplantısında üyelik sürecini ve ortak menfaati ilgilendiren dış politika konularını ele aldıklarını ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı.

Katılım müzakerelerinde fasıllar üzerine konulan blokajların kaldırılması ve yeni fasılların açılması beklentilerini AB tarafına bir kez daha ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, özellikle yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasılları açılmadan bu konularda Türkiye'ye yöneltilecek eleştirilerin "çok inandırıcı olmayacağı" mesajını verdiklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!