‘Çatlak büyüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Çatlak büyüyor’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2019 08:03

İngiliz basını, Suudi Arabistan Kralı Selman ve oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki çatlağın günden güne büyüdüğünü yazdı. Buna göre Kral Selman, oğlunun hapse attırdığı siyasi mahkûmlara yönelik işkence iddiaları hakkında bir rapor hazırlattı.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz el Suud, oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yolsuzluk operasyonları kapsamında gözaltına alınan siyasi mahkûmlara yönelik işkence iddialarını inceletti. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, mahkûmların sağlık durumuna ilişkin Kral Selman için hazırlanan tıbbi raporların içeriği basına sızdı. Suudi cephesi şu ana kadar mahkûmlara yönelik işkence iddialarını sert bir şekilde reddederken, Kral Selman’a sunulan gizli rapor resmi açıklamaların aksine siyasi mahkûmların ciddi fiziksel şiddette maruz kaldıklarına dair ilk belge niteliğinde… Ekim ayında İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin emri verdiği belirtilen Veliaht Prens Selman ile Kral Selman’ın ilişkilerin ‘derin çatlaklar’ bulunduğu iddia ediliyor. Guardian’ın haberine göre, Kaşıkçı cinayetinin ortaya çıkmasının ardından Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın emriyle hapsedilen yaklaşık 200 erkek ve kadın mahkûmun gözaltı ve tutuklama kararlarının gözden geçirilmesi emri verdi. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın yardımcılarından gelen itirazı reddeden kraliyet mahkemesi, bazı mahkûmlar için tıbbi raporlar hazırlanmasını da istedi.

Haberin Devamı

‘YARA VE MORLUKLAR…’

Guardian’a sızdırılan raporda, mahkûmlar hakkında, “Hasta, sürekli kanlı kusma nedeniyle ciddi kilo kaybı yaşıyor. Ayrıca vücudunun çeşitli bölgelerine dağılmış çok sayıda yara ve morluk var”, “Göğsünde ve sırtının altında gözle görülebilir yaralanmalar var”, “Acil tedavi için hasta hücreden uzman kliniğe transfer edilmeli” gibi ifadelerin yer aldığı belirtiliyor. Danışmanlarının Kral Selman’a bütün siyasi mahkûmlar için bir af çıkarılması, 2017’den beri hapiste olanlar ile sağlık sorunları olduğu kabul edilen mahkûmların serbest bırakılması tavsiyelerinde bulunduğu iddiası da haberde yer aldı.

GÜVENLİK EKİBİ DEĞİŞMİŞTİ

Guardian’ın 6 Mart tarihli haberinde, Kral Selman’ın Prens ile yaşanan gerilimli süreç nedeniyle kendi güvenlik ekibini değiştirdiği belirtilmişti. Kral yurtdışından üst üste kararname imzalayan Muhammed bin Selman’ın bu tarihten sonra teamüller gereği geçmişte katıldığı bir takım üst düzey toplantılara katılmaması bu iddiaların daha yüksek sesle dile getirilmesine yol açtı.

Haberin Devamı

KRAL SELMAN’DAN GOLAN VURGUSU

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’nde İsrail’in hâkimiyetini tanıyan kararının ardından Tunus’ta katıldığı Arap Birliği zirvesinde “Suriye’nin Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğine el uzatılmasını kesin olarak reddettiğimizi yineliyoruz” ifadesini kullandı. Suudi Kral, uluslararası kararlara göre Suriye’nin egemenliğini ve herhangi bir dış müdahalenin önlenmesini kapsayan siyasi bir çözüme ulaşılması gerektiğini vurguladı. Suudi Arabistan’ın savaş suçu işlemekle suçlandığı Yemen konusuna da değinen Kral Selman, Birleşmiş Milletler’in (BM) siyasi bir çözüme ulaşma çabalarını desteklediklerini belirterek, uluslararası toplumdan Yemen halkının acı çekmesine neden olan saldırıları durdurmak için İran destekli Husi milislere baskı yapmalarını istediklerini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!