Çatıya atılmış eski vazo, Çin hanedanına ait çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çatıya atılmış eski vazo, Çin hanedanına ait çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 13:20

Fransız bir aile oturdukları evin çatısını temizledikleri sırada, bir ayakkabı kutusunun içinde sıradışı bir vazo ile karşılaştı. Çing hanedanlığına ait olduğu anlaşılan vazonun değeri, 600 bin dolar olarak açıklandı. Vazo, diğer kıymetli Çin porselenleri ile birlikte,Paris'teki Sotheby’s Müzayede Evi tarafından açık arttırmayla satılacak. 

Haberin Devamı

Uzun yıllar tozlu eşyalar arasında unutulan vazo, ailenin çatı katında temizlik yapmasıyla ortaya çıktı. Vazonun farklı olduğunu anlayan aile üyeleri, bu değerli parçaya değer biçmek üzere ünlü müzayede evi Sotheby’s Paris’in yolunu tuttu. Vazoyu inceleyen yetkililer, parçanın Çing hanedanı döneminde yapıldığını ve değerinin yaklaşık 600 bin dolar olduğunu söyledi.

Sotheby’s Müzayede Evi, vazonun aileye büyükanne ve büyükbabadan miras kaldığını, vazonun onlara da amcalarından hediye geldiğini belirtti. Vazo, diğer Çin porselenleri ve Japon sanat eserleri ile birlikte açık arttırmaya çıkarılacak.

Sotheby’s uzmanlarından Olivier Valmier, ayakkabı kutusunu açar açmaz parçanın kalitesine ‘vurulduğunu’ aktardı. Valmier, vazonun üzerinde, Çin’de 1736 ve 1795 yılları arasında tahta geçen İmparator Qianlong’a ait bir damganın bulunduğunu kaydetti. Sotheby’s’den yapılan açıklamada, “Vazo, istisnai bir şekilde nadir bulunan bir parça, türünün tek örneği” denildi. Paris’teki müzayede evinde nisan ayında yapılan bir açık arttırmada, benzer bir porselen kase 30 milyon doların üzerinde bir fiyatla satılmıştı.

Haberin Devamı

AFP’ye konuşan vazonun sahipleri, “Potansiyel değeri bir yana, biz vazoyu çok da beğenmemiştik. Büyükannem ve büyükbabam da öyle...” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!