Çatışmalarda çocukların korunması tasarısı

Güncelleme Tarihi:

Çatışmalarda çocukların korunması tasarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 10:11

BM Güvenlik Konseyi, çatışma ve savaş durumlarında çocukların korunmasını amaçlayan ve çocuklara karşı işlenen suç listesini genişleten karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Meksika tarafından hazırlanan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok BM ülkesi tarafından desteklenerek Konseyin oylamasına sunulan karar tasarısı, 15 üyenin tümünün oylarıyla kabul edildi.

Kararda çatışma ve savaş durumlarında çocuklara karşı işlenen suçların uluslararası hukuk kurallarının ihlali olduğu belirtilerek “çocukları öldürme, yaralama, tecavüz etme, cinsel şiddette bulunma ve çocukları zorla savaşçı yapma” gibi eylemler şiddetle kınandı ve BM üyesi ülkelerden bu tür suçları önlemeleri ve suçluları derhal yakalayıp adalete teslim etmeleri istendi.

Karara göre, bu tür suçları işleyen ülkeler ya da gruplar BM'nin utanç listesinde yer alacak. Güvenlik Konseyinin geçen mart ayında kabul ettiği aynı amaçlı bir başka kararın ardından çocukları savaşmaya zorlayan 60 ülke ve isyancı grubun ismi bu utanç listesine işlenmişti.

BM'nin çatışmalarda çocukların haklarının korunmasından sorumlu özel temsilcisi Radhika Coomaraswamy ise kararın “tarihi” olduğunu belirterek utanç listesinin genişlemesinin önemli sonuçları olacağını, bu listeye giren bazı grupların daha sonradan ellerindeki çocuk askerleri bırakmaya başladıklarını söyledi.

Coomaraswamy çocuk asker uygulamalarının olduğu Myanmar'a bir BM heyeti göndereceklerini de belirtti. BM verilerine göre dünyada halen 250 bin çocuk asker bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!