Casus taşla kadife devrim hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Casus taşla kadife devrim hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Rusya ile İngiltere arasında soğuk savaş yıllarındaki casusluk hikayelerini bile gölgede bırakacak bir ajan krizi patlak verdi. Rusya’da kadife devrim örgütlemeye çalıştığı öne sürülen dört İngiliz diplomata, alıcı-verici olarak kullanılan "casus taşla" bilgi alışverişi yaparken kamerayla suçüstü yapıldı.

JAMES Bond filmlerini andıran casusluk krizi önceki akşam Rusya televizyonu ikinci kanalı "Rossiya"da saat 21.00’de araştırmacı gazetecisi Arkady Mamontov’un hazırladığı ve sunduğu "Özel Muhabir" programıyla su yüzüne çıktı.

Programda, Rus gizli servisi FSB’nin basına sızdırdığı gizli kamera görüntüleri yayınlandı ve Moskova’daki İngiltere Büyükelçiliği’nde çalışan dört diplomatın isim ve soyadları açıklanarak İngiliz gizli servisi MI5 için çalıştıkları öne sürüldü. İngilizler, içine bilgisayar monte edilmiş bir taş üzerinden haberleşirken gizli kameraya yakalanarak yakayı ele verdiler.

TAŞ DEĞİL BİLGİSAYAR SİSTEMİ

Moskova’nın kenar mahallelerinden birinde 2005 Aralık ayında yapıldığı belirtilen çekimde elinde küçük bilgisayarlı
/images/100/0x0/55eb0ffef018fbb8f8a8987a
bir kişi bahçe duvarındaki taşın yanından geçiyor. Tam bu sırada fondaki sesin "bakın şimdi bilgi alışveriş yapılacak" dediği duyuluyor.

Ajanların, taş görünümü verilmiş, içinde mikro işlemciyle alıcı ve verici yerleştirilmiş bu sistem üzerinden haberleştiği öne sürüldü. Akıllı taş, ajanların birbiriyle gizlice buluşmasına gerek kalmadan bağlantı kurmalarını sağlıyormuş. Bilgi aktarmak isteyen kişinin taşın bulunduğu noktadan 20 metre uzağından geçmesi yeterli. Minik bilgisayarın düğmesine basıldığında gerekli bilgi taşın içine monte edilmiş diske aktarılıyor. Buraya yüklenen bilgi, bölgeden geçen ikinci kişinin bilgisayarına yansıyarak, data alışverişi sağlanıyor. Yapay taşı incelemeye aldıklarını söyleyen Rus istihbarat elemanları içeriğinden şaşkına döndüklerini belirterek, "Böylesine ilginç casusluk donanımına, bloklar arası soğuk savaş yıllarında bile görmedik" dedi.

Akıllı taşı izlemeye alan FSB, aylar süren operasyonda İngiltere’nin Moskova Büyükelçiliği’nden dört diplomat ile bir Rus vatandaşının bu sistem üzerinden haberleştirdiğini belirledi. Yakalanan Rus vatandaşı, bir yurtdışı gezisi sırasında İngiliz istihbaratı adına çalışmaya ikna edildiğini itiraf ederken, İngiliz diplomatların adlarının Marc Doe, Paul Cronton, Christopher Pirt ve Andrew Fleming olduğu açıklandı.

Ruslar taşı inceliyor
/images/100/0x0/55eb0ffef018fbb8f8a8987c


Mikro işlemciyle alıcı ve verici montte edilip üzeri kapatılmış taşa 20 metre uzaktan bilgi aktarılabiliyor. Rus istihbaratının ele geçirdiği taşın içindeki diskte yer bilgiler şimdi incelemede.

NGO’lara oluk oluk para akıtmışlar

İNGİLİZ diplomatların, Gürcistan ve Ukrayna’da olduğu gibi Rusya’da da kadife devrim tetikleyebilmek için sivil toplum örgütlerine oluk oluk para akıttığı iddia edilirken yeni casusluk krizinin en çok da bu kuruluşlara zarar vereceği yorumları yapılıyor. Casusluk yapmakla suçlanan İngiliz diplomatlardan Marc Doe iki yıl önce "Helsinki grubu" olarak bilinen insan hakları örgütüne mali yardım yapılmasını öngören belgeleri de imzalayan kişi. Oluşan tatsız durum karşısında açıklama yapmak zorunda kalan Helsinki grubu yöneticisi Ludmila Alekseeva, "Diplomat elçilikteki görevi icabı bize verilen ödenek belgesini imzalamış olabilir. Para bağışlayan memurun kim olduğu bizim için önem taşımıyor" dedi.

Rusya’da yılbaşında yürürlüğe giren yasa sivil toplum örgütlerine yurtdışından yardım yapılmasını yasaklıyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rus televizyonunun iddiası üzerine yaptığı açıklamada, "Rusya’da sivil toplum örgütleriyle tüm bağlantılarımız şeffaf ve Rusya yasaları çerçevesindedir. Yaptığımız mali yardımlar ise Rusya’nın açık ve demokratik toplum olması içindir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!