Carnegie’de ‘Harabat’

Güncelleme Tarihi:

Carnegie’de ‘Harabat’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 20:44

New York’un dünyaca ünlü konser salonu Carnegie Hall’da Türk besteci Mehmet Ali Sanlıkol’un ‘Harabat’ adlı eserinin dünya promiyeri yapıldı.

Haberin Devamı

GENÇ Türk besteci ve müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol’un ‘Harabat’ adlı eserinin dünya promiyeri 1 Nisan’da New York’un dünyaca ünlü konser salonu Carnegie Hall’da yapıldı. American Composers Orchestra’nın ‘Şark Rüzgârı’ başlıklı konserinde solist olarak udu ile sahne alan müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol’un, 40 kişilik senfoni orkestrası eşliğinde Edip Harabi’nin bir şiirinden esinlenerek bestelediği ve seslendirdiği ‘Harabat’ (The Intoxicated) eseri izleyicilerden büyük alkış topladı. Carnegie Hall yönetimi geçtiğimiz yıl Sanlıkol’u arayarak ‘Şark Rüzgârı’ isimini verdikleri ve yeni bestecilerin eserlerinin ilk defa seslendirileceği konser için bir eser sipariş vermişti.

Henüz 5 yaşında annesinden aldığı piyano dersleriyle müzik hayatına başlayan Sanlıkol, 18 yaşındayken burs kazandığı Boston’un dünyaca ünlü müzik okulu Berklee College’de Amerikan caz müziğine ilgi gösterdi. İlerleyen yıllarda Osmanlı dönemi müziğine ilgi duymaya başlayan Sanlıkol, Harvard’da Prof. Cemal Kafadar’dan ders aldı.

Haberin Devamı

SIRADA SÜMBÜL AĞA VAR

Carnegie Hall’un istediği esere karar vermeden önce Neyzen Tevfik’ten başlayarak pek çok isme baktığını söyleyen Sanlıkol, Bektaşi dervişi Edip Harabi’nin bir gazelini kullanmaya karar verdiğini, özellikle ‘Biz harabatız deyu, vaiz ne bilsin tan ider!’ dizesinden çok etkilendiğini belirtiyor.

Genç sanatçı, Carnegie’deki başarılı pomiyerin ardından önümüzdeki cuma gecesi ise yeni bir projeyle New York’ta sahne alacak. Sanlıkol, Cafehouse Opera tarzında sunacağı yeni çalışmasında 8 kişilik sanatçı grubu ile adeta Shakespeare’nin Othello’su gibi, bir Osmanlı hadımağası olan Sümbül Ağa’yı sahneye aktarıyor. Prodüksüyonun ismi ise ‘Othello in the Seraglio: The Tragedy of Sumbul the Black Eunuch’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!