Çanakkale'de savaşan askerler ABD'de anıldı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede savaşan askerler ABDde anıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 09:55

Çanakkale'de savaşan askerler, ABD'nin başkenti Washinton'da anıldı.

Amerika Atatürk Toplumu (ATT) tarafından, Çanakkale Kara Savaşlarının 95. yıl dönümü dolayısıyla Georgetown Üniversitesinde etkinlik düzenlendi.

Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda bayraklarının yan yana dalgalandığı etkinliğe, Yeni Zelanda'nın Washington Büyükelçisi Roy Ferguson ve eşi, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Piyade Kurmay Albay Abdulkerim Ünlü, Avustralya'nın Washington Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kym Osley ve diğer yetkililer katıldı.

ATT üyesi İlknur Boray, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale savaşlarının, üzerinden bir asra yakın zaman geçmesine rağmen hala hafızalarda taze olduğunu söyledi.

Boray, "Bundan 95 yıl önce, yurtlarını savunan binlerce asker ve aynı şeyi yapmak için yurtlarından ayrılarak uzak bir ülkeye gelen binlerce asker, Gelibolu kıyılarında tarihi bir savaş verdi. Çoğu asker henüz çocuk yaştaydı. Bugün bu odada olan herkes, bu savaşın inanılmaz bir sonucuna şahitlik ediyor; bir zamanlar birbirine karşı savaşan askerilerin çocukları arasında kurulmuş olan saygı ve şefkat dolu bir arkadaşlık" dedi.

Çanakkale savaşları hakkında bilgi veren Boray, Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" sözünü hatırlatarak, burada ölen Anzakların dost bir ülkenin topraklarında, barış içinde yattığını ifade etti.

Boray, Atatürk'ün "Siz, oğullarını uzak ülkelerden buraya gönderen anneler, siz de gözyaşlarınızı silin. Oğullarınız, şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatıyor. Canlarını bu ülkede kaybederek, onlar artık bizim de evlatlarımız oldu" sözlerini hatırlattı.
Etkinlikte, daha sonra Savaş Karakaş'ın "Gallipoli-History in the Depths" adlı belgesel filmi gösterildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!