Çabalarınızı dikkate alacağız

Güncelleme Tarihi:

Çabalarınızı dikkate alacağız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’nin İran’a yaptırım taslağını BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunmasının ardından karşı atağa geçti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'DAN OBAMA'YA "İRAN" TELEFONU

Erdoğan dün Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye, İran ve Brezilya’nın zor bir süreç sonunda hazırladığı ortak bildiriyi “diyalog ve diplomasinin zaferi” olarak niteledi. Erdoğan, “Atılan adım sorunun bütünüyle çözümü için bir basamak teşkil etmektedir. Bu fırsattan istifade edilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

Önemli katkı

Putin de Türkiye ve Brezilya’nın gayretlerini takdirle karşıladığını belirterek, “Bu çalışmalar diplomasiye çok önemli katkı sağladı. BMGK’da İran’a yönelik bir karar alınması için görüşmeler sürüyor. Ancak Türkiye’nin çabaları ilave imkânlar yarattı. Bu hususu dikkate alacağız” dedi.

Davutoğlu da, dün İran, İngiltere ve Brezilya dışişleri Bakanlarıyla görüştü. Ortak bildirinin heba olmaması için İran yönetimini uyaran Davutoğlu, İranlı mevkidaşı Manuçer Muttaki’ye şunları söyledi:
“Anlaşma metnine uyun. Türkiye’de takası kabul ettiğinizi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na bir haftalık sürenin dolmasını beklemeden resmi bir yazıyla iletin. Psikolojik açıdan önemli noktadayız. Psikolojik eşiği aşmak için retoriğe dikkat edin. Kışkırtıcı ve sert söylemlerden kaçının. Bu söylemler yakalanan olumlu havayı bozuyor.”

Her şart var

Davutoğlu İngiliz karşıtı William Hague’a da, süreçle ilgili şu bilgiyi verdi::

“Bildiride Batı’nın istediği tüm şartlar var. İran bin 200 kilo uranyumu bir seferde verecek. Karşılıklı takas olmayacak. İran uranyumu Türkiye’de depolanacak ve İran’ın ihtiyaç duyduğu zenginleştirilmiş uranyum bir yıl sona verilecek. Özellikle ABD’nin istediği tüm şartlar yerine getirildi” dedi. Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim’e de Batı’nın yaptırım konusunda ısrarlı olmasını mazur görmeyeceklerini anlatan Davutoğlu, Brezilya’dan da benzer tutumu beklediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!