Büyük öfke

Güncelleme Tarihi:

Büyük öfke
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 19:00

Suudi Arabistan’da Medine kentindeki kutsal Mescid-i Nebevi yakınlarında düzenlenen intihar saldırısı İslam dünyasında infial yarattı. Suudi Din Adamları Yüksek Konseyi, “Mürtedler, bu saldırılarla kutsal olan her şeyi ihlal ettiklerini kanıtlıyor” dedi. İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Teröristlerin aşacağı başka bir kırmızı çizgi kalmadı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan’da Cidde, Katif ve Medine’de Mescid-i Nebevi (Peygamber’in Camisi) yakınlarında düzenlenen terör saldırıları İslam dünyasında şok yarattı. Dünya genelinde Sünni ve Şii Müslüman ülke ve kuruluşlardan art arda tepkiler yağdı. Suudi Arabistan’ın yüksek din adamları şurası, “Saldırının mürtedlerin kutsal sayılan her şeyi ihlal ettiğinin göstergesi olduğunu” belirtti. Suudi Arabistan Şura Konseyi, saldırının ‘emsalsiz’ olduğunu belirterek “Kalbinde atom kadar inanç olan biri bile bu tüyler ürpertici saldırıyı düzenlemez” dedi.

Suudi Arabistan Kralı Selman tarafından yapılan yazılı açıklamada da halktan “Sapkın fikirlerle mücadelede devlete yardımcı olmaları” istendi. Açıklamada, “Suudi Arabistan, gençlerimizin fikir, akıl ve eğilimlerini hedef alanlarla yılmadan mücadele etmeye kararlıdır” ifadesi kullanıldı. 

Haberin Devamı

Önceki gün ülkedeki ilk saldırı Cidde’de ABD Konsolosluğu’nu hedef almıştı. Bu saldırıda intihar bombacısı öldü. İki polis yaralandı. Akşam ise Şiilerin yoğun olduğu Katif’te bomba yüklü araç patlatıldı. Cami yakınında intihar saldırısı düzenlendi. Saldırganın yanı sıra 3 kişi öldü. Sonrasında Medine’deki Mescid-i Nebevi (Peygamber’in Camisi) yakınlarında canlı bomba kendini patlattı. Fail dışında 4 polis öldü. 5 kişi yaralandı. 

BİR FAİL SAPTANDI

Hz. Muhammed’in de kabrinin içerisinde bulunduğu Mescid-i Nebevi’ye saldırı İslam âleminde büyük tepki çekti. Öte yandan Suudi yetkililer, Cidde’deki saldırının failinin 12 yıl önce ülkeye şoför olarak çalışmaya gelen 34 yaşındaki Pakistan Abdullah Kalzar Han olduğu bildirildi. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından açıklamada, şahsın Cidde’de eşi ve ailesiyle yaşadığı da kaydedildi. Diğer saldırganlarla ilgili henüz açıklama yapılmadı. AB saldırıları kınadı. Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “AB, hayatını kaybedenlerin yakınlarına içten başsağlığı temennilerini iletir ve yaralananlara acil şifalar diler. AB, terörizmin her türlüsüyle mücadelede ortaklarıyla çalışmaya devam edecek” ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

CNN: İSLAM’I HEDEF ALDI

Saldırılar Batı basınında da yankı buldu. Amerikan CNN, Medine’deki saldırıların İslam’ın kendisini hedef aldığını belirtti. Kanalın internet sitesinde, “Henüz sorumluluk üstlenen olmasa da, failin IŞİD’den başkası olması çok zor. El Kaide alçak bir örgüt. Ama El Kaide de IŞİD’i fazla şiddet yanlısı olduğu için reddetti. Hiç şüphe yok ki, bu, dünyanın çeşitli köşelerinden Medine’ye gelen Müslümanlara yönelik emsali olmayan bir saldırıydı. Aynı zamanda bu İslam’ın kendisine yönelik de bir taarruzdu” ifadelerine yer verildi.

MÜSLÜMAN DÜNYADAN TEPKİLER

Aralarında Türkiye’nin de olduğu pekçok ülke ve kuruluş Cidde, Katif ve Medine’de Mescid-i Nebevi yakınlarında düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadı. Mesajlardan bazıları şöyle: 

Haberin Devamı

- Türkiye: Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Suudi Arabistan’ın Cidde ve Katif kentleri ile Müslümanlar için en kutsal mekânlardan biri olan Medine’deki Mescid-i Nebevi yakınlarında gün meydana gelen ve ölümlere neden olan bombalı terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz” denildi.

- İran: Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Teröristlerin aşacağı başka bir kırmızı çizgi kalmadı. Biz Sünni ve Şiiler, birlik olmadığımız sürece terörün kurbanı olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

- Mısır: Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırılar kınandı ve güvenlik ile istikrarı hedef alan olaylarda Mısır’ın Suudi Arabistan ve halkına olan desteği vurgulandı.

Haberin Devamı

- İslam İşbirliği Teşkilatı: Genel Sekreter İyad Medeni yaptığı açıklamada, ‘Bu saldırıyı gerçekleştiren, planlayan ve destek verenlerin Suudi Arabistan’ın güvenlik ve istikrarını bozmaya yönelik umutsuz bir planı uygulama çabası içerisinde olduğunu’ ifade etti.

- Arap Birliği: Genel Sekreter Ahmed Ebu Gayt da açıklamasında, terör saldırılarını şiddetle kınadığını, Suudi Arabistan Kralı Selman’a hükümete ve halkına taziye dileklerini ilettiğini belirtti.

- Müslüman Kardeşler: İhvan’ın açıklamasında, “Bu alçak saldırıları düzenleyenlerin ne masum insanların kanının dökülmesine, ne insanlığa ne de mübarek ramazan ayı ve mukaddes mekânlara saygıları var” denildi.

Haberin Devamı

- Hamas: Örgüt, alçakça yapılan saldırıyı kınayarak, saldırıda Mescid-i Nebevi’nin hedef alınmasını bütün Müslümanlara meydan okuma ve duygularını kışkırtma şeklinde değerlendirdi.

- Hizbullah: Lübnan’da üslü Şii örgüt saldırıların mukaddes mekânları hedef alması ve ramazan ayının son günlerinde yapılmasının teröristlerin Müslümanların tüm mukaddeslerini hafife aldığı ve saldırının arkasında bulunanların İslam ümmetiyle bağlarının olmadığının göstergesi şeklinde yorumladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!