Büyük meydan okuma

Güncelleme Tarihi:

Büyük meydan okuma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:00

Lübnan’da 3 haftayı geride bırakan çatışmalarda dün taraflar arasında tam bir gövde gösterisi yaşandı. Lübnan’ın doğusundaki Baalbek’te bir hastaneye indirme yapıp Hizbullah militanlarını kaçıran İsrail, kara ve hava operasyonlarını sürdürdü. Hizbullah ise füze yağmuruna tuttuğu İsrail’in ilk kez bu kadar içlerini hedef alarak sınıra 70 km uzaklıktaki Beit Şean kentini vurdu.

48 saatlik aranın ardından Lübnan’daki savaş olanca hızıyla devam etmeye başladı. İsrail komandoları, helikopterle Suriye sınırına yakın Lübnan’ın Baalbek kentindeki bir hastaneden Hizbullah militanlarını kaçırdı. İsrail’i füze yağmuruna tutan Hizbullah ise ilk kez ülkenin derinliklerini hedef almaya başlayarak sınıra 70 km uzaklıktaki Beit Şean’ı vurdu.

Dün sabaha karşı yerel saatle 02.00’de iki günlük ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail, Suriye’den Hizbullah’a silah takviyesi yapmak için kullanıldığını öne süren sınıra 5 km uzaklıktaki köprüleri vurdu. Bir grup İsrail komandosu ise Baalbek kentine indirme yaptı. 4 saat süren çatışmaların ardından komandolar, beş Hizbullah şüphelisiyle üslerine geri döndüler. Operasyonda dördü çocuk 19 kişi öldü.

MİLİTAN DEĞİL BAKKAL

İsrail, kaçırdığını öne sürdüğü Lübnanlıların kimliğini açıklamazken, AP ajansının ’büyük balık mı’ sorusuna karşılık İsrail Başbakanı Ehud Olmert, "lezzetli balıklar" yanıtını vermekle yetindi. Hizbullah ise hastanenin çoktan boşaltılmış olduğunu operasyonda kaçırılanların bir bakkal ile iki yakını ve inşaatta çalışan kişiler olduğunu öne sürdü.

İsrail’in Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a karşı yürüttüğü savaş beş ayrı koldan devam ediyor. İsrail uçakları sortilerine devam ederken, tankçı birlikleri de köyleri top ateşine tutuyor. İsrail Başbakanı Olmert, uluslararası güç gelinceye kadar savaşın devam edeceğini söyleyerek operasyonun uzun sürebileceği işaretini verdi. Olmert, "Hizbullah’ın altyapısı büyük ölçüde yok edildi. İsrail ordusu Hizbullah’ın 700’den fazla komuta merkezini yerle bir etti. Hizbullah’a yataklık edenler yerlerinden yurtlarından oldu" dedi. İsrail Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tümgeneral Moşe Kaplinski de bölgede uluslararası güç kontrolü ele alıncaya kadar, İsrail ordusunun aylarca Güney Lübnan’da kalabileceğini söyledi.

İsrail, Lübnan’ın içlerine doğru ilerlemeye devam ederken Hizbullah da boş durmadı. İsrail’in iki ülke arasında oluşturmaya çalıştığı tampon bölgeye rağmen bu ülkenin iç bölgelerini vurma yeteneğini koruduğunu göstermek için Hizbullah, sınıra 70 km uzaklıktaki Beit Şean’ı vurdu. Hizbullah, saldırıda İran yapımı olan "Haybar 2" tipi uzun menzilli füze kullandı. Saldırılarda İsrail’in sayfiye kenti Nahariye’de de bir kişi öldü.

Hizbullah füzeleri Batı Şeria’ ya da isabet etti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih grubu adına konuşan Fehmi Zarer, "Filistin topraklarını vurma gibi bir niyetleri olmadığını biliyoruz. Hedefleri İsrail. Teknik bir sorun yüzünden füze Filistin topraklarına düştü" dedi.

Savaş kuzeye ve güneye yayılıyor

İsrail komandoları Lübnan’ın doğusunda Suriye sınırına yakın Baalbek’te operasyon yaptı. Genelkurmay Başkanı Dan Halutz "Ne kadar içlere gidebileceğimizi gösterdik" dedi. Hizbullah da ilk kez, İsrail sınırından 70 km kadar içerdeki Beit Şean’ı vurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!