Buteflika’ya muhtıra

Güncelleme Tarihi:

Buteflika’ya muhtıra
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2019 08:30

Cezayir Genelkurmay Başkanı Salah, protestolar üzerine beşinci kez adaylığını koymaktan vazgeçen, ancak görev süresini uzatan 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Buteflika’nın koltuğu bırakması gerektiğini açıkladı. Salah, Meclis Başkanı’nın geçici olarak göreve geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdulaziz Buteflika’nın yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına karşı aylardır protestoların sürdüğü Cezayir’de ordu komuta kademesinden dün kritik bir açıklama geldi. Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaed Salah, 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’dan cumhurbaşkanlığı makamını terk etmesini talep etti. Televizyondaki konuşmasında General Salah, cumhurbaşkanının ciddi rahatsızlık gerekçesiyle yükümlülüklerini yerine getiremediğinin ilanına imkân veren Cezayir Anayasası’nın 102’nci maddesine atıf yaptı.

45 GÜNLÜK GEÇİCİ GÖREV

Cezayir merkezli En Nahar kanalının aktardığına göre Salah, Meclis Başkanı Abdelkader Bensalah’ın 45 gün boyunca geçici cumhurbaşkanlığı görevine geleceğini açıkladı. Salah, Cezayir halkının Cumhurbaşkanı Buteflika’nın görevi terk etmesi konusundaki taleplerinin haklı olduğunu da kaydetti. Fransız haber ajansı AFP’ye göre Genelkurmay Başkanı Salah, Abdulaziz Buteflika’nın cumhurbaşkanlığı görevini yürütmeye ‘uygun’ olmadığının ilanı yönünde çağrı yaptı.

Haberin Devamı

ADAYLIKTAN VAZGEÇMİŞTİ

Ülkede 1999 yılında yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan Abdulaziz Buteflika’nın sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden olmuştu. Ciddi sağlık sorunları nedeniyle uzun süre İsviçre’de tedavi gören Buteflika, 11 Mart Pazartesi sürpriz bir kararla 18 Nisan’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini, adaylığını geri çektiğini ve hükümette kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu. Cezayirliler söz konusu kararlarla, “Buteflika’nın görev süresinin tarihi belirlenmeyen seçimlere kadar uzatıldığı” gerekçesiyle gösterilerini sürdürüyor.

BAKMADAN GEÇME!