Buteflika protestosu

Güncelleme Tarihi:

Buteflika protestosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2019 08:30

Kuzey Afrika ülkesi Cezayir, dün Dünya Kadınlar Günü’nde onbinlerce kişinin katıldığı geniş çaplı protesto gösterilerine sahne oldu.

Haberin Devamı

Ülkede üç haftadır süren protestoların dünkü ayağında binlerce Cezayirli, başkent Cezayir’de 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın beşince kez aday olmasına tepki gösterdi. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, başkente giden metro ve tren seferlerini askıya aldı. Devlet televizyonu, gösterilerde 195 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ise 8 Mart dolayısıyla yayımladığı mesajda, gösterilere ülke içinden ve dışından sızmalara karşı uyanık olunması uyarısında bulundu. Ülke çapındaki gösterilerin barışçıl bir şekilde gerçekleşmesinden övgüyle söz eden Cumhurbaşkanı Buteflika, bunun, vatandaşların olgunluğunun işareti olduğunu kaydetti.

MUHALİFE İSVİÇRE’DE TUTUKLAMA

Batı 2013’te felç geçiren Buteflika’nın İsviçre’deki Cenevre Üniversite Hastaneleri’nde tedavi gördüğü öne sörülüyor. Muhalif siyasetçi ve iş insanı Rachid Nekkaz ve destekçileri, dün hastane kompleksinin önünde Cezayir’de reform isteyen bir konuşma yaptı. Daha sonra İsviçre polisinin hastaneye izinsiz girdiği gerekçesiyle Nekkaz’ı tutukladığı haberi geldi.

Haberin Devamı

ADAYLIĞI KRİZE YOL AÇTI

Tekerlekli sandalye kullanan 82 yaşındaki Buteflika, felç geçirdiği 2013’ten beri kamuoyu önüne çok seyrek çıkıyor. 24 Şubat’tan beri İsviçre’de tedavi görüyor. Buna rağmen nisan ayındaki seçimlerde beşinci kez aday olması tepki çekti.

Muhalifler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi ve geçiş süreci çağrısında bulunuyor.

Cezayir’de 1991 yılında seçimleri kazanan İslami Kurtuluş Cephesi (FIS) ile FLN hükümeti arasında iç savaş çıkmış, hükümet 2002’de zafer ilan etmişti. İç savaşta binlerce kişi ölmüştü.

İçsavaş dönemini hatırlayan yaşlı Cezayirlilerin, Arap Baharı döneminde istikrar için Buteflika’nın muhalifleri bastırmasına göz yumduğuna işaret edilirken iş isteyen ve yolsuzluktan bıkan gençlerin Buteflika’ya karşı çıktığı aktarılıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!