Buteflika gitti eylemler bitmedi

Güncelleme Tarihi:

Buteflika gitti eylemler bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2019 08:30

Cezayir parlamentosunda dün yapılan oylamada Millet Konseyi Başkanı Abdülkadir bin Salih (77) geçici cumhurbaşkanı olarak seçildi. Gösteriler üzerine beşinci kez adaylıktan vazgeçen eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika gibi halefinin de eski elitlerden olması tepki çekti. Hem parlamentoda, hem de sokakta ‘Bin Salih istifa et’ diye pankartlar açıldı.

Haberin Devamı

MUHALEFETTEN BOYKOT

Seçimlere kadar 90 günlüğüne cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Bin Salih, “Halkın çıkarlarını hayata geçirmek için çalışacağım. Anayasa benden büyük sorumluluklar bekliyor” diye konuştu. Muhalefet partileri, bin Salih’e destek vermediği gibi, oylamayı da boykot etti. Başkent Cezayir’de geçici cumhurbaşkanını istifaya çağıran gösteriler yapıldı. Oylama öncesi de hükümete yakın El Mücahit gazetesinde yayınlanan bir başyazıda bin Salih’in cumhurbaşkanlığı koltuğundan feragat etmesi gerektiği savunuldu. Başyazıda Abdülkadir bin Salih’in ne muhalefetin, ne de sokağın desteğine sahip olduğuna işaret edildi.

ÜÇ İSME İTİRAZ

20 yıldır iktidarda olan, inme sonrası kötüleşen sağlık durumuna rağmen 82 yaşında yeniden cumhurbaşkanlığına aday olan Abdulaziz Buteflika, tepkiler üzerine aday olmayacağını açıklamış, sonra da istifa kararını duyurmuştu. Halk, ‘3B’ olarak adlandırdıkları soyisimleri ‘B’ harfi ile başlayan 3 devlet yetkilisinin de görevi bırakmasını talep ediyor. İstifası istenen Abdulkadir Bin Salih, Başbakan ve İçişleri Bakanı Nureddin Bedouine ve Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Belaiz, Buteflika’ya yakınlığıyla biliniyor.

BAKMADAN GEÇME!