Bush’un gay devrimi

Güncelleme Tarihi:

Bush’un gay devrimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Philadelphia'da yapılan kurultayı bir hayli renkli geçiyor. George W.Bush'un bugün resmen başkan adayı ilan edileceği kurultayda Cumhuriyetçi Parti, geniş kitlelere mesaj yollamak için eşcinsel ve siyahlara da kürsüde söz hakkı veriyor. Ancak tutucu taban bu değişime henüz hazır değil. Temsilciler Meclisi'nin Jim Kolbe adlı gay üyesinin kürsüye çıkıp konuşma yapmasını Teksaslı kovboyların protestolarına neden oldu. Kovboy delegeler, şapkalarını çıkarıp, bir ellerini göğüslerine koyup dua okumaya başladılar.

Cumhuriyetçi Parti, kurultayda tüm kesimleri kucaklayan bir kapasiteye sahip olduklarını vurgulamaya çalışıyor. Partinin ağır topları arasında iki siyahi rol alıyor. Baba Bush'un eski Genelkurmay Başkanı Colin Powell ve yine Bush zamanında Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görev alan siyahi siyaset bilimi hocası Bayan Condoleezza Rice.

Muhafazakar parti her ne kadar siyah liderlere alışsa da eşcinsellik hala hassasiyetini koruyor. Fakat Cumhuriyetçiler, tutucu tabana rağmen yine de eşcinsellere mesaj yollamayı deniyor. Başkan adayı olan Dick Cheney'in kızı Mary lezbiyen ve parti bunu bir avantaja dönüştürme çabasında. Ayrıca önceki gün belki de ilk kez bir gay Temsilciler Meclisi üyesi kurultayda konuşma yaptı. Jim Kolbe, ticaretten söz etmesine rağmen, bir grup delege bir eşcinseli karşılarında görmeyi hazmedemedi.

İMAJ ZEDELENDİ

Kovboy şapkalarını çıkaran bu delegeler, bir ellerini de göğüslerinin üzerine koyarak dua okumaya başladılar. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir kapasiteye sahip olduğunu özellikle sergilemeye çalışırken, kovboy delegeler, verilmek istenen bu imajı baltalamış oldular.

Sonuçta parti platformuna, evliliğin sadece bir erkekle bir kadın arasında olduğu maddesi de eklendi. Ancak, gay ve lezbiyen delegeler Teksas Valisi George W. Bush'u desteklediklerini açıkladılar. Bush, eşcinselleri kast ederek ‘biz herkese açığız’ demişti.

Görünüşte muhafazakar Cumhuriyetçi Parti, eşcinsellere ve siyahlara kollarını açarak kabuk değiştiriyor. Ancak bu değişimin gerçek mi, yoksa kozmetik bir değişim mi olduğunu zaman gösterecek.

ANARŞİSTLER POLİSLE ÇATIŞTI

Seattle'deki WTO ve ardından Washington'daki IMF toplantılarında hızını alamayan Amerikan anarşistleri, Philadelphia'da da şiddet gösterileri düzenlediler. Polisle çatışmaya giren, çevreye ve polis araçlarına hasar veren 280 anarşist göz altına alındı.

Üç gün süren barışçı gösterilerden sonra gelen polis-anarşist çatışması, en şiddetli olarak George W. Bush'un kaldığı otelin çevresinde yaşandı. Anarşistler, ırkçılığı, evsizliği, polis zulmünü ve idam cezasını protesto etiler. Anarşistlerin çoğunun bandana ya da kar maskeleri giydikleri görüldü.

İşte kovboyları kızdıran gay

Cumhuriyetçi Parti, eşcinsel ve siyahları kucaklayarak kabuk değiştiriyor. Kurultayda gay üye Jim Kolbe kürseye çıkıp konuşma yaptı. Ancak Teksas'tan gelen bir grup kovboy delege ayağa kalkıp dualar ederek eşcinsel konuşmacıyı protesto etti.

Cheney'in kızı lezbiyen

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı George W.Bush'un yardımcısı olarak seçim yarışına giren Dick Cheney'in kızı Mary lezbiyen. Cumhuriyetçi Parti, Mary Cheney ile eşcinsel oyları toplamayı umuyor. Mary, Philadelphia'da yapılan kurultayda boy göstererek babasına destek verdi.

Clinton ile Bush'lar arasında söz düellosu

Clinton: ‘‘Kendisi Teksas Valisi, babası eski Başkan, bir de futbol takımı var. Şimdi de başkan olmak istiyor.’’

Baba Bush: ‘‘Sus yoksa hakkında düşündüğüm herşeyi söylerim’’

ABD Başkanı Bill Clinton ile baba George Bush ve başkan adayı olan oğlu George W.Bush arasında söz düellosu yaşanmaya başladı. Clinton, George W'nin babası sayesinde başkan adayı olduğunu sürdü. 1992 yılında koltuğunu Clinton'a kaptıran baba Bush, ‘Sus yoksa hakkında düşündüğüm herşeyi söylerim’ uyarısında bulundu.

Geçen hafta Demokratik Parti'nin bir toplantısında konuşan Clinton, Bush'un şefkatli muhafazakarlık programının cilalı bir paketten başka birşey olmadığını belirterek, oğul Bush'un babası sayesinde var olduğunu söyledi. ‘Daha ne olsun ki? Kendisi Teksas Valisi, babası eski Başkan, bir de futbol takımı var’ diyerek dalga geçti. Baba Bush ise çocuklarının kendi gölgesinde değil, kendi ayakları üzerinde durduğunu öne sürdü. George Bush, ‘İki oğlum da siyaset sahnesinde (Jeb Bush, Florida, George W.Bush Teksas Valisi) ve başarılı işler yapıyorlar, bana ihtiyaçları yok’ dedi. George Bush, ‘Bir ay daha bekleyeceğim... eğer (Clinton) devam ederse, millete onun kişiliği hakkında neler düşündüğümü anlatacağım’ uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!