Bush, İran ve Suriye'yi açıkça hedef aldı

Güncelleme Tarihi:

Bush, İran ve Suriyeyi açıkça hedef aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2005 09:41

ABD Başkanı, İran ve Suriye'yi açıkça hedef aldı. Bush, "Mısır ve Suudi Arabistan demokrasiye geçsin" dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı George W. Bush, ABD kongresinde her yıl yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında, 20 Ocak'taki yemin töreni konuşmasında olduğu gibi, özgürlüklerin dünyada yayılmasının ABD'yi daha güvenli yapacağının altını çizerek İran ve Suriye'yi açıkça uyardı.

  

ABD Başkanı konuşmasında, “Geniş Ortadoğu'da barışı desteklemek için teröristleri barındıran ve kitle imha silahları arayışındaki ülkelerin karşısına çıkmalıyız. Suriye halen topraklarının ve Lübnan'ın bazı bölümlerinin, bölgede barış şansını yok etme arayışındaki teröristlerce kullanılmasına izin veriyor” dedi.

  

SURİYE VE İRAN'A AÇIK SUÇLAMA

 

Haberin Devamı

Bush, “Suriye hükümetinden teröre verdiği tüm desteği kesmesini ve özgürlüğe kapı açmasını bekliyoruz. Bugün İran, dünyada teröre devlet desteği sağlayan başlıca ülke. Bir taraftan kendi halkını hak ettiği özgürlükten mahrum ederken, diğer yandan nükleer silah arayışında. Avrupalı müttefiklerle çalışarak İran rejiminin uranyum zenginleştirme ve plütonyumun yeniden işlenmesi sürecini, ayrıca teröre desteğini kesmesini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

  

BEYAZ SARAY: KUZEY KORE'NİN NÜKLEER FAALİYETLERİ DÜNYA BARIŞI İÇİN TEHDİT

ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin dünya barışı için tehdit olduğunu açıkladı.
Beyaz Saray Basın Sekreteri Scott McClellan, yaptığı açıklamada, ”Kuzey Kore'nin nükleer silah programı ve uranyum zenginleştirme faaliyetleri, dünya barışı ve güvenliği için tehdittir” dedi.
McClellan, Kuzey Kore yönetimini, nükleer programıyla ilgili görüşmelere en kısa zamanda dönmesi konusunda uyardı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nden iki yetkilinin bir çok Asya ülkesinde, görüşmelerin yeniden başlaması için çalışmalar yaptığını söyledi.
Scott McClellan, Amerikan basınında yer alan ve Kuzey Kore'nin, Libya'ya işlenmiş uranyum sattığı yolundaki haberlerin doğru olup olmadığıyla ilgili sorulara, “istihbarat konularını tartışmayacağı” yanıtını verdi.
The New York Times gazetesinde dün yayınlanan haberde, Kuzey Kore'nin, Libya'ya nükleer silah üretiminde kullanılacak uranyum sattığı yolunda kanıtlar içeren istihbarat raporuna ulaşıldığı bildiriliyor.
ABD yönetiminin, Kuzey Kore'nin, aralarında İran ve Suriye'nin de olduğu bir çok ülkeye uranyum satıp satmadığını belirlemeye çalıştığı ancak bugüne dek uranyum satışıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı belirtiliyor.

İRAN HALKINA ÇAĞRI

 

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bush, İran halkına açıkça seslenerek, şöyle dedi:

 

“Kendi özgürlüğünüz için ayağa kalktığınızda Amerika sizin yanınızda olacak. Özgürlüklerin özellikle Ortadoğu'da ilerletilmesine yönelik sözümüz şimdi Irak'ta test edildi ve onaylandı. Bu ülke, terörizmle savaşta hayati bir cephe, bu yüzden teröristler orayı seçti. Askerlerimiz Irak'ta teröristlerle savaşıyor ki, bu sayede onlarla kendi evimizde yüzleşmek zorunda kalmayalım. Irak'ta özgürlüğün zaferi, terörizme karşı savaşta yeni bir müttefiki güçlendirecek, Şam ve Tahran'daki demokratik reformculara esin verecek ve zorlu bir bölgeye umut ve gelişmeyi getirecek. Böylece çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatından korkunç bir tehdit kaldırılacak. Başarılı olacağız çünkü Irak halkı, geçen Pazar bütün dünyaya gösterdiği gibi kendi özgürlüğüne değer veriyor.”

Haberin Devamı

  

IRAK'TAN ÇEKİLME TAKVİMİ YOK

  

ABD Başkanı, Irak'tan Amerikan askerlerinin çekilmesiyle ilgili takvim açıklamayacaklarını da vurguladı. Bush, “Irak'tan ayrılmak için suni bir takvim açıklamayacağız, çünkü bu teröristleri güçlendirecek ve bizim çıkmamızı bekleyebileceklerine inandıracak” dedi.

  

Irak'ta demokratik, bütün halkları temsil eden, komşularıyla barış içinde ve kendisini savunabilen bir ülkenin olmasının ABD'nin temel hedefi olduğunu vurgulayan Bush, “bu sonuçlar elde edildiğinde Irak'ta hizmet veren adamlarımız hak ettikleri onurla eve dönecek” diye konuştu.

  

MISIR'A DEMOKRASİ ÇAĞRISI

  

Bush, konuşmasında ayrıca Mısır'a da demokrasi çağrısında bulunarak, “Ortadoğu barışında yol gösteren büyük ve gururlu Mısır milleti şimdi Ortadoğu'da demokrasi için yol gösterebilir” dedi.

Haberin Devamı

  

Geniş Ortadoğu'da barış ve istikrarı geliştirmek için ABD'nin bölgede dostlarıyla birlikte ortak terör tehdidine karşı savaşacağını ve daha yüksek bir özgürlük standardını cesaretlendireceğini belirten Bush, Fas, Ürdün ve Bahreyn'de reformların başladığını, Suudi Arabistan hükümetinin de bölgede kendi halkının geleceğini belirlemedeki rolünü artırarak liderliğini sergileyebileceğini kaydetti.

  

"TEHLİKELERİ YENECEK KOALİSYON"

 

ABD Başkanı, “korkusuz yaşamanın” önemini vurgulayarak, terörizme karşı savaşta Amerikan ordusunu desteklemeyi ve ihtiyaç duyduğu donanımı sağlamayı bir görev bildiğini anlattı.

  

Bush, “gelecek 4 yılda yönetimim bizim zamanımızın tehlikelerini yenecek koalisyonlar kurmayı sürdürecek. Uzun dönemde aradığımız barış, sadece radikalizm ve cinayet ideolojilerini besleyen koşulları ortadan kaldırmakla kazanılabilir. Diktatörlük ve terörün yükselişini durdurmaya ve nefreti umutla değiştirmeye yetecek en güçlü yegane yol, insan özgürlüğünün gücüdür” dedi.

Haberin Devamı

  

FİLİSTİN'E 350 MİLYON DOLARLIK YARDIM

 

ABD'nin, kendi yönetim şeklini başkalarına zorla kabul ettirme amacı taşımadığını belirten Bush, ancak baskıcı rejimlerin, dünyada ”baskı imparatorluğu” kurmaya çalıştığını savundu.

  

Yan yana barış içinde yaşayan İsrail ve Filistin'in iki demokratik devlet olması amacına ulaşılabileceğini ifade eden Bush, ABD'nin, bu amacın kazanılmasına yardım edeceğini kaydetti. Bush, Filistinlilere 350 milyon dolar yardım yapılacağını da söyledi.

  

DEMOKRATLAR'DAN ALKIŞ YOK

  

“Birliğin Durumu” konuşması, ABD'nin iki büyük partisi olan Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki keskin bölünmüşlüğü de sergiledi. Bush, sosyal güvenlik, hakim atamaları, vergi politikası gibi konularda konuşurken, salonun sol tarafında oturan Demokrat Partililerin alkışlamadığı ve yerinde oturduğu görüldü.

 

Hatta Bush, sosyal güvenlik reformlarının 2042 yılında ABD'ye fayda getirmeye başlayacağını anlatırken bazı Demokrat Partililerden itiraz sesleri yükseldi. Cumhuriyetçi Partililer ise Bush'un konuşmasını, yer yer kendilerine katılan Demokrat Partililer ile 61 kez bölerek ayakta alkışladı.

 

AFGANİSTAN, UKRAYNA, IRAK, FİLİSTİN SEÇİMLERİ

 

Bush'un konuşmasına, kabinenin diğer bakanlarıyla yeni Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da katıldı. Rice, konuşmanın tamamlanmasının ardından bugün başlayacak Avrupa ve İsrail ziyareti için yola çıktı. ABD Başkanı'nın eşi Laura Bush'un, Afganistan seçiminde oy kullanan Afganlı bir kadını bir yanına, Irak seçiminde oy kullanan Iraklı bir kadını ise diğer yanına oturttuğu görüldü.
  
ABD Başkanı Bush konuşmasında, özgürlüklerin ilerletilmesi yönünde ABD'nin çabalarından bahsederken Afganistan ve Irak seçimlerinin yanı sıra, Filistin ve Ukrayna seçimlerini de saydı. ABD Başkanı konuşmasının konusunu teşkil eden “birliğin durumunun” ise, “güçlü ve güvenli” olduğunu söyledi.
  
BUSH'TAN EŞİNE "İNSANİ GÖREV"
  
Başkan Bush konuşmasında, gençlerin çetelere katılmasını engelleyecek ve genç erkeklere, şiddetten uzak durmayı, kadınlara saygılı davranmayı gösterecek kuruluşlara yardım edilmesine yönelik 3 yıllık bir girişim başlattığını da açıkladı. ABD Başkanı, bu girişimin başına da eşi Laura Bush'u getirdiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!