Bush’a ötanazi darbesi

Güncelleme Tarihi:

Bush’a ötanazi darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 00:00

ABD Başkanı George W.Bush’un muhafazakarlarla doldurmaya çalıştığı Yüksek Mahkeme’den ötanazi konusunda tokat gibi yanıt çıktı. Yüksek Mahkeme, Oregon’da hekim yardımlı intihara izin veren tartışmalı yasayı onayladı. Bu karar ülke genelinde ötanazinin serbest bırakılmasına yol açabilir.

BAŞKAN George W.Bush’un kürtaj yasağı, üstün zeka teorisi gibi muhafazakar programını uygulamak için tutucu yargıçlarla doldurmaya çalıştığı Yüksek Mahkeme’den ötanazi konusunda cesur bir karar çıktı. Oregon eyaletinde hekim yardımlı intihara izin veren tartışmalı yasa, Yüksek Mahkeme tarafından üçe karşılık altı oyla onaylandı. Yüksek Mahkeme’nin bu kararının ardından ABD’de ötanazinin ülke genelinde yasallaşmasının önü açılabilir.

ABD’de federal ve eyalet yetkileri dağılımı çerçevesinde, hekim uygulamalarıyla ilgili düzenlemeler eyaletlere bırakılmıştı. Oregon eyaleti de bu hakkını kullanarak 1997 yılında "onurlu ölüm" uygulamasını kabul ederek, hekimlere ölümcül hastalara istemeleri halinde intihar yardımında bulunma izni vermişti. Bu yasaya dayanarak hekimlerin yaklaşık 200 kişiye ölüm yardımı yaptığını belirtilirken, Bush’un birinci döneminde Adalet Bakanı olan John Ashcroft, Oregon eyaletinin haklarını suiistimal ettiğini iddia etmiş, hastalara ölümcül dozda ilaç veren doktorların, uyuşturucu kaçakçılığını düzenleyen yasalarla yargılanması gerektiğini savunarak, Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.

Bush’un geçen yıl atadığı Yüksek Mahkeme’nin Katolik başkanı John Roberts, yasa aleyhinde oy kullandı. Mahkeme üçe karşılık altı oyla yasayı onaylarken, Bush’un atadığı, ancak henüz Senato’dan onay bekleyen diğer bir muhafazakar yargıç olan Samuel Alito göreve başlamış olsaydı da kararın değişmeyeceği anlaşıldı. Öte yandan bir ölüm ve bir istifa nedeniyle dengelerin değiştiği Yüksek Mahkeme’de bundan böyle kilit oyu ılımlı muhafazakar olarak tanınan yargıç Anthony Kennedy’nin oynayacağı belli oldu.

Yasaya göre bir kişinin ölüm yardımı isteyebilmesi için altı aydan az ömrünün kalması gerekiyor, iki doktorun hastanın bu kararı verirken akli melekelerinin yerinde olduğuna dair rapor vermesi, hastanın belli bir süre içinde bir kez yazılı, iki kez de sözlü başvuruda bulunması gerekiyor.

Bilgi notu

Hekim yardımlı intihar: Hastalar ilacı kendileri içerek ya da ilacın vücutlarına geçmesine neden olacak düğmeye basarak intihar ediyor.

Ötanazi: "İyi ölüm" anlamına geliyor ve bütün işlemler doktor tarafından gerçekleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!