Bush’a Chirac freni

Güncelleme Tarihi:

Bush’a Chirac freni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2004 01:35

ABD’nin Georgia eyaletinin Sea Island beldesinde dün sona eren üç günlük G-8 zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ABD Başkanı George Bush’un Irak ve Ortadoğu konularında sunduğu tüm öneri ve taleplerine karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Chirac, Bush’un önem verdiği, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) olarak bilinen Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Girişimi’ne karşı çıkarken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın demokrasi misyonerlerine veya havarilerine ihtiyacı olmadığını söyledi.

Bölgeye istikrar ve demokrasi gelmesi adına yapılacak dış müdahalelerin anlamsız olduğunu yineleyen Chirac, öncelikle İsrail-Filistin ve Irak’taki çatışmaların bitmesi gerektiğini vurguladı.

Chirac, NATO konusunda da olumsuz konuşarak ‘Irak’a müdahale etmenin NATO’nun görevi olduğunu sanmıyorum’ dedi.

TÜRKİYE BÜYÜKÜLKE

Hürriyet ile birlikte 4 Fransız gazetecinin katıldığı toplantıda ise Chirac ‘Türkiye’nin neden Bahreyn, Yemen, Ürdün ve Cezayir ile birlikte olduğu’ sorusunu şöyle cevaplandırdı:

‘Öncelikle Türkiye büyük bir ülkedir. Türkiye bugün modernizasyon, ekonomi ve demokratikleşme alanında ilerlemeler kaydetmiştir. Bölgede, hatta dünyada en büyük güçlerden biridir. Bu görüşmelere katılması doğaldır. Türk başbakanı da bu espri çerçevesinde aramızdadır ve bundan memnunuz.’

Bakın bu Irak Devlet Başkanı

ABD Başkanı George Bush, G-8 zirvesine katılan Irak’ın yeni Devlet Başkanı Gazi el Yaver’i diğer liderlere takdim ederken, ‘1.5 yıl önce asla özgür bir Irak’ın devlet başkanının yanında oturacağımı düşünmemiştim. Ama işte buradasınız’ dedi. Geleneksel Arap giysileri içindeki Yaver de, ‘Düzgün adımlarla

demokrasiye doğru ilerliyoruz. Özgür, demokratik, federal bir Irak’a, Ortadoğu’da istikrar kaynağı olan bir Irak’a sahip olmaya kararlıyız’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!