Bunlar da Rasmussen karikatürleri

Güncelleme Tarihi:

Bunlar da Rasmussen karikatürleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 09:42

Danimarka basınında Hz. Muhammed karikatürlerinden sonra Başbakan Rasmussen'i eleştiren karikatürler. Ermeni konferansı nedeniyle 5 Türk gazetecisin yargılanması. Trabzon’daki Santa Maria kilisesi rahibini öldüren kişinin yakalanması. İşte dünya basında öne çıkan haberler.

Haberin Devamı

Hz. Muhammed karikatürlerinin Jyllands Posten gazetesinde yayınlamasının ardından oluşan tepkilerin ardından Danimarka’da yayınlanan Information gazetesi de bu kez Rasmussen karikatürleri yayınlayarak başbakanlarını eleştirdi. Gazete de yayınlanan karikatürlerde Rasmussen Ortadoğu’da yakılan bir Danimarka bayrağını söndürmeye çalışırken, Arap ülkelerinde ürünleri boykot edilen Arla Food’un sembolü olan ineğin üzerinde özür dilerken,ve televizyonda yakılan Danimarka bayrağı gösterilirken “I did it my way” şarkısını söyler halde resmediliyor. Tıpkı Hz. Muhammed karikatürleri gibi toplam 12 Rasmussen karikatürü yayınlanan gazete haberinde de “Sadece Müslümanlar değil biz de başbakanın ne demek istediği konusunda tereddüte düşüyoruz. Hz Muhammed karikatürü çizdiremedik ama 12 grafikere Rasmussen karikatürü çizdirdik ve yorumlarınızı bekliyoruz” diye yazıyor.

/images/100/0x0/55eb3d75f018fbb8f8b45941

Haberin Devamı

Öte yandan Fransız Le Monde gazetesi ise birçok Müslüman ülkede yaşanan protesto gösterilerine İran’da da başlandığını ve Tahran’daki Avusturya ve Danimarka büyükelçiliklerinin protestocuların hedefi olduğunu belirtiyor. Le Monde haberinde haftasonu Lübnan’da düzenlenen protesto gösterilerinin ardında Suriye’nin olduğuna dair suçlamalar bulunduğuna dikkat çekiyor. Gazete Lübnan parlamentosunda kurulan ve haftasonu yaşanan olayları araştıran komisyonun olayların arkasında Suriye’nin olduğunu rapor ettiğini yazıyor. Daha önce Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Lübnan’da elçiliklere düzenlenen saldırıların arkasında Suriye olduğu ileri sürülmüştü.

KÖŞE YAZARLARININ DAVASI AVRUPA'NIN TAKİBİNDE

İngiliz The Guardian gazetesi bu başlıkla verdiği haberinde Ermeni konferansının iptali konusunda verilen mahkeme kararını eleştiren köşeyazarlarının davası, gürültülü patırtılı geçen duruşmanın ardından 11 Nisan’a ertelendi diye yazıyor. Gazete milliyetçi avukat olarak adlandırdığı Kemal Kerinçsiz’in mahkeme salonunda bağırıp çağırdığını ve polisle itiştiğini belirtiyor. The Guardian Kerinçsiz’in mahkemeye gelen yabancı gözlemcileri işgalci olarak nitelendirdiğini ve salondan çıkarılmalarını istediğini öte yandan AB’nin ise bu davayı Türkiye açısından bir sınav olarak gördüğüne dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

RAHİBİ ÖLDÜREN KİŞİ YAKALANDI

Trabzon’daki Santa Maria kilisesi rahibini öldüren kişinin yakalanması haberi İtalyan gazetelerinin ilk sayfasından duyuruluyor. Corriere Della Sera gazetesi konu ile ilgili haberini “Santoro’yu öldürdüğünü itiraf etti” başlığı ile veriyor. Gazete polisin açıklamasına göre rahip Santoro’yu öldüren 16 yaşındaki lise öğrencisi gencin Papa’ya suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca’dan etkilenmiş olabileceğini belirtiyor. Corriere Della Sera gencin babasının açıklamasına göre ise son dönemde tüm dünyayı saran Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasına gösterilen tepkinin cinayette etkisi olabileceğini ifade ediyor. Aynı olasılığa dikkat çeken bir bakşa İtalyan gazetesi de La Stampa. La Stampa’da haberinde rahibi öldüren gencin Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasına gösterilen tepkiden etkilenmiş olabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

EBU HAMZA EL MISRİ'YE 7 YIL HAPİS CEZASI

İngiltere’de Müslümanları teröre teşvik etmek ve adam öldürmeye azmettirmek gibi 15 ayrı suçtan yargılanan El Mısri 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tüm İngiliz gazetelerinin manşetinde bu sabah bu haber var. The Times gazetesi başyazısında El Mısri hakkında verilen mahkumiyet kararının kafalarda;neden bugüne dek tutuklanmamıştı?yoksa İngiltere radikal dinciler için bir cennet mi? Bu kişinin bugüne kadar neden Müslüman İngilizler arasında böylesine bir kimlik kazanmasına izin verildi? gibi bazı sorulara cevap olduğunu yazıyor. Gazete El Mısri’nin hapse atılmasının ülkede yaşayan Müslümanlar için aslında bir fırsat olduğunu ve Müslüman İngilizlerin bundan sonrası için olumlu adımlar atarak kafalardaki olumsuz imajları silebileceğini belirtiyor. The Guardian gazetesi de 11 Eylül saldırıları ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Amerika’nın El Mısri’nin kendilerine verilmesini isteyeceğini yazıyor.

Haberin Devamı

İRAN HALKI NÜKLEER PROGRAMIN DEVAMINDAN YANA

İran Daily gazetesinde yayınlanan bir anket sonucuna göre İran halkı nükleer programın devam etmesine destek veriyor. İranlı Öğrenciler Araştırma Kurumu tarafından yapılan ankete göre halkın %85,4’ü nükleer programın devam etmesinden yana. Ankete göre İranlıların sadece 12,7’si nükleer program konusunda esnek davranılması gerektiğini düşünüyor. Anket İran halkının %70’nin Avrupa’nın nükleer programlarına karşı tepkisini mantıksız bulduğunu da ortaya koyuyor.

Öte yandan Amerika’da yapılan bir anket sonucuna göre Amerikan halkının İran konusundaki endişeleri her geçen gün artıyor. Breitbart haber portalının yayınladığı PEW Research’ın araştırmasına göre Amerikan halkının %27’si İran’ı Amerika için en büyük tehdit olarak görüyor. Aynı ankete göre Amerikalıların 4’te 3’ü İran’ın nükleer programına karşı alınacak önlemlerde BM’nin lider konumda olmasını istiyor.Amerika’nın bu konuda önderlik etmesini isteyenlerin oranı ise sadece %17.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!