Bulgaristan'ın Türk kökenli Kültür Bakanı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanın Türk kökenli Kültür Bakanı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 17:43

Bulgaristan'da yeni hükümetin Türk kökenli tek üyesi olan Kültür Bakanı heykeltıraş Vejdi Raşidov, düzenlediği ilk basın toplantısında, önceliklerini anlattı ve bakan yardımcılarını tanıttı.

Bulgar kültürünün dünya pazarına çıkması ve piyasa kurallarına göre gelişmesi gerektiğini belirten Raşidov, "Kültür ürünü peynir gibidir, ancak sütle değil, duygu ve gözyaşıyla yapılır" dedi.

Bulgaristan'da 20 yıl önce yıkılan komünizm rejimi sonrasında devletin, Bulgar sanatçılarının otoritesi ve özgüveni için gerekli çabayı göstermediğini belirten Raşidov, "Her dalda dünyaca ünlü en az 2 Bulgar sanatçısı olmalı" diye konuştu.

Raşidov, sadece ülkenin sınırları içinde ünlü olan sanatçıların ününün dünyaya yayılması için basından destek istedi.

Kültür Bakanlığının, eski hükümetin bıraktığı 2,8 milyar levalık (1,4 milyar avro) bütçe açığının "acısını çektiğini" söyleyen Raşidov, "Kültüre büyük önem veren Başbakan Boyko Borisov'dan destek konusunda söz aldım. Bulgar kültürü hak ettiği yere kavuşacaktır" dedi.

Gerek geçmişteki büyük sanatçılara, gerekse genç yeteneklere bakanlıktan destek verileceğini kaydeden Raşidov, Dimitar Dereliev ve Todor Çobanov adlı iki yardımcısını da basına tanıttı.

Dereliev ve Çobanov, Bulgar kültürünü içinde bulunduğu derin uykudan uyandırmayı amaçladıklarını, bu konuda kararlı olduklarını söyledi.

Film yönetmeni olan ve bugüne kadar 40'tan fazla belgesel filme imza atan Dereliev, Hollywood'un ünlü aktörleri Al Pacino, Robert De Niro ve Silvester Stalone'nin yeni filmlerini Bulgaristan'da çekeceklerini de bildirdi.

Pacino ve De Niro'nun yeni projeleri konusunda ayrıntılı bilgi vermek istemeyen Dereliev, "Silvester Stalone, yeni 'Rambo'yu Bulgaristan'da çekecek" dedi.
Bu arada Kültür Bakanı Raşidov, ünlü Hollywood yıldızlarının Bulgaristan'da hayata geçireceği projelerle ilgili açıklamaların uzamasına tepki gösterdi.

Raşidov, gazetecilere, "Stalone gelice şehri dolaşacak, kendisiyle muhakkak görüşürsünüz. Ben Hollywood yapımcılarının tamamen Bulgar kadrosuyla film çekeceği zamanları hayal ediyorum" diyerek konuyu kapattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!