Bulgaristan'da 'tele kulak' skandalı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda tele kulak skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 18:03

Bulgaristan'da, Düzen, Meşruiyet ve Güvenlik (RZS) partisi lideri Yane Yanev tarafından ortaya çıkarılan, Gümrükler Genel Müdürü General Vanyo Tanov'un Başbakan Boyko Borisov dahil çeşitli kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtlarının yayımlanması ortalığı karıştırdı.

Haberin Devamı

RZNS'yi destekleyen "Galeria" ve "Glasove" gazetelerinde yayımlanan kayıtlarda General Tanov;un Başbakan Borisov, Maliye Makanı Simeon Dyankov, bazı milletvekilleri ve bira üreticileri ile yaptığı telefon görüşmeleri yer alıyor. Görüşme kayıtlarında, bazı bakanların Başbakan Boyko Borisov'un adını vererek, Gümrükler Genel Müdürü'nden bazı kaçakçılık olaylarının görmezden gelinmesini istemeleri dikkat çekiyor. Kayıtlara göre bakanlar ayrıca bazı gümrük müdürlerinin yerlerinin değiştirilmesi için de General Vanyo Tanov'a baskı yapıyorlar.

"Tele Kulak" skandalı üzerine harekete geçen muhalefet partileri, Başbakan Boyko Borisov hükümetini bir "polis devleti" yaratmakla suçlayarak istifasını istediler. Eski İçişleri Bakanı Mihail Mikov, BTV adlı özel TV kanalına yaptığı açıklamada Borisov hükümetinin son bir yılda 20 bin kişinin telefonlarını dinleme izni verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Borisov'un kendi bakanlarının telefonlarını dahi dinletmesinin "sağlıklı bir girişim" olmadığını ifade eden Mikov, "Ayrıca bu yakından takip işleri için ayrılan paranın Bulgaristan Bilimler Akademisi;nin toplam bütçesinden iki kat daha fazla olması da son derece düşündürücüdür" diye konuştu.

RZS Başkanı Yanev de, parlamentoda yaptığı konuşmada Başbakan Borisov ve hükümetin acilen istifa etmesi gerektiğini ileri sürerek, "Polis paranoyasına kapılan bu başbakan yüzünden ülke demokrasisi en utanç verici günlerini yaşıyor" ifadelerini kullandı.

TELE KULAK PROTESTOSU

Bu arada aralarında Yeşiller Partisi, Bağımsız Yaşam Merkezi ve "Anaan Politkovskaya" Siyasi Kulübü'nün bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri, İçişleri Bakanlığı'nı protesto gösterisi düzenledi.

Parlamento binası önünde düzenlenen ve katılım oranının düşük olduğu gösteride, devletin vatandaşların telefonlarını dinlemekten vazgeçmesi istendi. Ellerinde hükümet aleyhtarı pankartlar taşıyan protestocular parlamentoya bir bildiri verdiler.

Suçu olsun olmasın binlerce Bulgaristan vatandaşının konuşmalarının dinlendiğinin ifade edildiği bildiride, "Vatandaş olarak haklarımız çiğnenirken, Bulgaristan bir sivil toplum ve hukuk devleti olmaktan çıkarak, polis devletine dönüşüyor" denildi.

Haberin Devamı

Sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen protesto gösterisi olaysız bir şekilde sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!