Bulgaristan'da Borisov dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda Borisov dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2009 13:15

Bulgaristan'da 7 Temmuzda yapılan parlamento seçimini kazanan GERB (arma) partisinin fahri başkanı, Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov'un (50) kurduğu 16 bakandan oluşan yeni Bulgaristan hükümeti parlamentoda güvenoyu aldı.

Borisov'un kurduğu azınlık hükümeti için yapılan güven oylamasına 240 milletvekili katıldı. Hükümet 77'ye karşı 162 milletvekilinin desteğiyle güvenoyu alırken, bir milletvekili çekimser kaldı.

Güven oylamasında muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri, yeni hükümete destek vermedi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ve Ortodoks Kilisesi Patriği Maksim'in takip ettiği güven oylamasının ardından, yeni kabinenin üyeleri tek tek yemin ederek görevlerine başladı.

BAŞBAKAN BOYKO BORİSOV'UN KONUŞMASI

Boyko Borisov, Başbakan olarak parlamentoda yaptığı ilk konuşmada, hükümetin öncelikli işinin ekonomik krize karşı mücadele etmek olacağını bildirdi. Borisov, "Amacımız ekonomik istikrarı yeniden ve en kısa sürede sağlamaktır" dedi.

Hukuk düzeninin ve güvenliğin sağlanmasının hükümetin çalışmalarında diğer önemli önceliğini oluşturacağını kaydeden Borisov, "Hükümetimiz, devlet yönetiminin en üst düzeyine kadar ulaşan rüşvet ve yolsuzluk olaylarına karşı kararlı bir şekilde mücadele edecektir" diye konuştu.

Eski hükümetin yanlış politikaları sonucu, Bulgaristan'ın Avrupa Birliğinin gözünde güvenini önemli ölçüde yitirdiğini ifade eden Borisov, AB'nin Bulgaristan'daki yolsuzluklar nedeniyle kestiği fonların yeniden açılması için çaba göstereceklerini belirtti ve şunları söyledi :
"Avrupa'nın bu desteği olmadan ekonomik krizden çıkamayız. Yolumuz kolay olmayacak. Ancak biz seçtiğimiz yoldan sapmayacağız. Açık ve yolsuzluklara karşı bir yönetim sürdüreceğiz. Muhalefetten, sorumlu ve dürüst davranmasını, hata yaptığımızda hatalarımızı göstermesini bekliyorum."

PARTİ LİDERLERİNİN KONUŞMALARI

Borisov hükümeti, doğrudan ve şartsız en büyük desteğini ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinden aldı. Parlamentoda 21 milletvekili olan ATAKA'nın lideri Volen Siderov, iktidara verdiği desteği "siyasi centilmenlik" olarak nitelendirdi ve "Vatansever bir partinin hükümete destek vermesi halkın iradesinin bir uzantısıdır. Kimse bu destekten rahatsızlık duymasın" dedi. Hükümete destek veren ve 10 sandalyeli "Düzen Meşruiyet ve Güvenlik" (RZS) Partisi lideri Yane Yanev ise hükümete 6 aylık güven kredisi verdiklerini bildirdi.

Parlamentoda 15 milletvekiliyle temsil edilen Mavi Koalisyonun eş başkanlarından Martin Dimitrov da hükümetin en geç eylül ayında yönetim programını açıklamasını ve eski iktidarın işlediği suçlar konusunda kararlı tavır alınmasını istedi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Lütvi Mestan ise konuşmasında yeni hükümetin bir ülkeyi yönetme beceri ve pratiğine sahip olmadığını söyledi. Mestan, "HÖH, 8 yıl iktidar olduktan sonra milletvekili sayısını artıran tek partidir" dedi.

BOYKO BORİSOV KİMDİR

Ülkede 1989 yılında yıkılan komünizm rejimin son yıllarında, son Bulgar diktatörü Todor Jivkov'un değişmez koruma görevlisi olarak şöhret olan Borisov, 1959 yılında Sofya'nın Bankya semtinde doğdu.

Babası polis, annesi ilkokul öğretmeni olan Borisov, Bankya lisesini bitirdikten sonra İçişleri Bakanlığı Yüksek Okuluna girdi. Buradan mühendis-itfaiyeci olarak mezun olan Borisov, bir süre Sofya Şehir Emniyet Müdürlüğünde görev yaptı.

Borisov, 1985–1990 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Yüksek Subay Hazırlama Enstitüsünde öğretim görevlisi olarak çalışırken doktora yaptı. Borisov, Bulgaristan'da Türklere karşı uygulanan asimilasyon kampanyası neticesinde 1989 yılında meydana gelen zorunlu göç olayından sonra boşalan Dulovo, Kaolinovo ve Razgrad bölgelerinde tarım rekoltesini koruyan birliklerin komutanlığını üstlendi.

1978 yılından sonra yoğun olarak karateyle uğraşan Borisov, bu sporda Bulgaristan milli takımı antrenörlüğüne kadar yükseldi. İçişleri Bakanlığından 1990 yılında ayrılan Borisov, üyesi olduğu Bulgaristan Komünist Partisinden ise ayrılmadı.

"İpon-1" adlı bir özel koruma şirketi kuran Borisov, Bulgar basınına göre bu şirkette yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Mladen Mihalev ve "Paşa" takma adlı Rumen Nikolov ile ortaklık yaptı.

Boyko Borisov, "İpon-1" şirketi adına önce Todor Jivkov'un, daha sonra ise aftan yararlanıp sürgünden dönen Bulgaristan'ın son kralı Simeon Sakskoburgotski'nin korumalığını üstlendi.

Simeon Sakskoburgotski'nin kurduğu İkinci Simeon Ulusal Hareketinin (NDSV) 2001 seçimini kazanarak iktidara gelmesinin ardından, Borisov İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliğine atandı.

SİYASİ KARİYERİ

Albay olarak İçişleri Bakanlığına dönüş yapan Borisov, kısa sürede general oldu. Kişisel karizmasıyla ülkede kısa sürede ün yapan Borisov, 2005 yılında dönemin İçişleri Bakanı Rumen Petkov ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti.

Borisov, 2005 yılının ekim ayında yapılan ara yerel seçiminde bağımsız aday olarak başkent Sofya'nın Belediye Başkanlığını kazandı.
Borisov, 2006 yılının mart ayında ise "arma" anlamına gelen, ancak açık adı "Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Sivil Hareket" olan GERB partisini kurdu. Belediye başkanı olduğu için, Bulgaristan yasaları gereği, kurduğu partinin genel başkanlığı görevini üstlenemeyen Borisov, partinin genel başkanlığına "sağ kolu" olarak bilinen Tzvetan Tzvetanov'u getirdi.

Bekar olan Borisov'un, geçmişte ayrıldığı eski eşinden Veneta adlı, ABD'de okuyan bir kızı var. Borisov, ülkenin büyük bankalarından biri olan SİBANK'ın Denetleme Kurulu Başkanı Tzvetelina Borislavova ve Borislavova'nın eski evliliğinden olan iki kızıyla birlikte Sofya'nın Bankya semtinde yaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!