Bulgaristan Türkleri’nin sürgün emrini Stalin vermiş

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan Türkleri’nin sürgün emrini Stalin vermiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkezi Moskova'da bulunan Slav Bilim-Araştırma Enstitüsü, ‘Rus arşivlerinde Doğu Avrupa’ adı altında bin sayfalık bir kitap yayınladı.

Toplam 337 adet ‘çok gizli’ belge ve tutanağı içeren kitap 1949 ile 1953 yılları arasında Doğu Bloku'nda yaşanan bir çok olayın gerçek nedenlerini ortaya çıkarıyor.

Kitapta komünist Bulgaristan yönetiminin 1984’te uygulamaya koyduğu Türkler’i göçe zorlama politikasının da mimarının Stalin olduğu ortaya çıkıyor.

TÜRKLERİ GÖÇE ZORLAYIN

29 Temmuz 1949 tarihinde Bulgaristan Başbakan yardımcıları Anton Yogov ve Vılko Çervenkov, dönemin SSCB Devlet Başkanı Yosif Stalin ile Kremlin'de bir görüşme yapıyor. İşte bu görüşmenin tutanaklarından Bulgaristan'da yaşayan Türkler ile ilgili önemli notlar:

ÇERVENKOV : Bir süredir Türkler kıpırdanmaya başladı. Türkiye'ye göç etmek istiyorlar. Dışardan da destek alıyorlar. Ancak bu insanların büyük bir bölümü iyi tütün üreticileri. Eğer gitmelerine izin verirsek tütün üretimimiz yok olur.

STALİN : Türkiye onları kabul edecek mi ?

YUGOV : Şüpheliyiz... Etmeyebilir de.

STALİN : Peki Türkiye sınırınızı rahatsız ediyor mu ? Herhangi bir hareketlilik var mı ?

YUGOV : Hayır ama, basında Bulgaristan aleyhine kampanyalar sürdürüyorlar.

STALİN : Bunu özellikle Amerika istiyordur. Onun yüzünden yapıyorlardır.

ÇERVENKOV: Gerçekten zor durumdayız. Lütfen bize yardım edin.

STALİN : Yardım ederim ama elinizi çabuk tutmalısınız. Tütün o kadar önemli değil. Siz onları göçe zorlayın.

YUGOV : Bunu sonbahara kadar yapabiliriz.

Moskova'da yapılan bu görüşmeden yaklaşık 1 ay sonra, 18 Ağustos 1949 tarihinde Bulgaristan Komünist Partisi Merkez Komitesi Bulgaristan'da yaşayan Türkler'in Türkiye'ye göçünün serbest bırakarak teşvik edilmesini içeren bir karar aldı.

YUGOSLAVYA AŞAĞILIK

Stalin, Yogov, Çervenkov görüşmesinde, Yuogoslavya'nın durumu hakkında da ilginç konuşmalar geçiyor. Görüşmede, Yugoslavya'daki Tito yönetimini ‘aşağılık’ olarak niteleyen Stalin, şunları söylüyor:

‘Bu pislikler bağımsızlık istiyor. Bakalım bağımsızlık onları nereye kadar götürecek. 3 yıl önce onlara karşılıksız olarak 50 bin ton ekmek verdik. Şimdi ise ‘Bizi kullanıyorlar' diye Rusya'ya iftirada bulunuyorlar. Bunlar ahlaksız insanlar. Bunlarda zerre kadar Slav ruhu yok.'



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!