Bulgar üniversitelerine Türkiye’den türban baskısı

Güncelleme Tarihi:

Bulgar üniversitelerine Türkiye’den türban baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 00:00

Türkiye’den Bulgaristan’a öğrenci götüren iki özel firma, Filibe Tıp Fakültesi rektörüne Türkiye’den gelecek yüzlerce türbanlı öğrenciyle ilgili sorun çıkmayacağına dair söz vermesini istedi. Başvuruları bekletmeye alan üniversite ise Bulgar Eğitim Bakanı’ndan gelecek kararı bekliyor.

BULGARİSTAN’nın en çok okunan gazetelerinden biri olan günlük "24 Chasa", Türkiye’den ülkeye yabancı öğrenci getiren iki şirketin kızların Filibe Tıp Fakültesi’nde türbanlı okumaları için fakültenin rektöründen sözlü olur istediğini yazdı.

Gazeteye açıklama yapan Filibe Tıp Fakültesi Rektörü Georgi Paskalev, ülkeye yabancı öğrenci getiren iki şirketin, üniversiteden, Türkiye’den gelecek 110 türbanlı öğrenciyle ilgili sorun çıkmayacağına dair söz istediğini belirtti. Bu konuda karar vermeye yetkili olmadığını ifade eden Paskalev, iki şirketin türbana izin verilmesi şartıyla Türkiye’den 110 öğrenci getireceğini, her öğrencinin üniversiteye yılda 4000 euro (yaklaşık 8 bin YTL) kazandıracağını kaydetti. Türkiye’den gelen başvuruları beklettiğine dikkat çeken rektör Paskalev, "Eğitim Bakanı Daniel Vılçev ile görüşerek, konuya açıklık getirmesini isteyeceğim" diye konuştu.

110 DEĞİL 400 ÖĞRENCİ

24 Chasa’ya konuşan Sortur şirketi sahibi İhsan Bozkurt ise, Bulgaristan üniversitelerine 400 kadar türbanlı genç kızın başvurduğunu söyledi. Bunların 300’ünün Filibe Tıp Fakültesi’ne başvurduğunu belirten Bozkurt, "Bütün evraklar İstanbul’daki ofiste hazır. Oluru versinler hemen işlemlere başlayalım" diye konuştu.

Bulgaristan’da türbanlı okumak isteyenlerin genellikle İstanbul, İzmir Bursa ve Antalya gibi kentlerden olduklarını belirten Bozkurt, bu kişilerin zengin ailelerin çocukları olduğunu ifade etti. Bozkurt ayrıca Filibe’de okuyacak türbanlı öğrencilere diğer insanları rahatsız etmemek için ayrı bir bina tutulacağına dikkat çekti. Bu isteğin öğrencilerin ailelerinden geldiğini vurgulayan Bozkurt, "Diğer öğrencilerle çocuklarının bir arada yaşamasını istemiyorlar" diye konuştu.

Bu konuda düzenleme yok

BULGAR üniversitelerinde bugüne kadar türban veya başka dini aksesuarlar konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydeden Eğitim Bakanı Daniel Vılçev ise, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu konuyu ciddi olarak ele almalıyız. Yüksek okullardaki bu sorun, ortaokul ve liselere göre daha farklı görünüyor. Üniversitelerimizde kılık kıyafet konusunda belirlenmiş herhangi bir kural veya öngörülen üniforma yok" dedi. Bulgaristan yüksek öğretim sisteminde kılık kıyafet konusunda bir yasal kısıtlama bulunmuyor. Bulgaristan’da iki liseli kızın başörtüsüyle okula gitme isteği, kısa süre önce ilgili meclis komisyonunda reddedilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!