Bugün uyandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bugün uyandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 00:00

Ağır bir beyin kanaması geçiren İsrail Başbakanı Şaron, beyindeki hasarın tespit edilmesi için bugün yavaş yavaş yapay komadan çıkarılıp uyandırılacak. Bilincinin dönüp dönmeyeceği belirsiz. Hekimlere göre Şaron’un siyasete devam etmesi imkansız.

GEÇEN çarşamba günü geçirdiği felç ve beyin kanamasının ardından iki kez ameliyat edilen İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un kritik fakat istikrarlı durumu devam ederken dün beyninde CT ile yapılan yeni bir tarama şişmenin azaldığını ve durumunun az da olsa iyiye gittiğini gösterdi.

Şaron’un yaşamsal fonksiyonları ve tansiyonunun normal olduğu, ateşinin yüksek olmadığı bildirildi. Tedavi gördüğü Hadassah hastanesi başhekimi Dr. Shlomo Mor-Yosef, "Tüm bu göstergeler ışığında uzman doktor ekibi, başbakana verilen anesteziyi yarın (bugün) sabahtan itibaren azaltmaya karar verdi" dedi. Yosef, Şaron’un beyninin nasıl faaliyet gösterdiğini görebilmek için geçen çarşambadan beri bu anı beklediklerini söyledi.

Şaron’un uyandığında bilincinin yerine geleceğinin henüz bir garantisi bulunmadığı belirtilirken İsrail’deki tüm uzman hekimlerin ortak görüşü, kendine gelip yaşama dönse bile onun bir daha siyasi hayata dönemeyeceği biçiminde. Böylece, David Ben-Gurion’dan sonra İsrail’in en önemli siyaset adamı olan Şaron, büyük ihtimalle görevine devam edemeyecek. Yokluğunda kabineyi toplayarak hükümetin eksiksiz işlediğini gösteren Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert ise şimdiden Şaron’un selefi olarak görülüyor. Olmert, dün yapılan haftalık kabine toplantısında, Şaron’un izinden gideceğini söyledi. Olmert, konuşmasında, "Şaron konuşabilseydi herkesin, ülkenin güvenliği için ve sosyal, ekonomik konulardaki çalışmalarına dönmesini isterdi" dedi.

Kadima’nın iki numaralı ismi olarak görülen Nobel Barış Ödüllü Başbakan Yardımcısı ve eski İşçi Partisi lideri Şimon Peres de, beklentileri doğruladı. CNN televizyonuna konuşan Peres, bu konudaki soruya, "Cevap evet, kesinlikle evet. Seçimlere Olmert liderliğinde gireceğiz" dedi. Peres, Kadima listesinde yer alacağını, ancak artık başbakanlığı düşünemediğini belirtti.

Şaron organlarını bağışlamış

ÖLÜMLE pençeleşen Ariel Şaron’un Mayıs ayında başlatılan bir kampanya uyarınca organlarını bağışlama kararı aldığı ortaya çıktı. Ancak 77 yaşındaki Şaron’un organlarını bağışlayıp bağışlayamayacağı tartışma konusu oldu. Haaretz gazetesinin haberine göre Şaron, cüzdanında İsrail Organ Nakli Merkezi’nden verilen organ bağışı kartı taşıyor. Ancak organ nakli yönetmeliğine göre 75 yaşının üstündeki kişilerin organlarının kullanılamayacağı belirtiliyor.

BÖBREKLERİ İŞE YARAR

Uzmanlara göre Şaron’un korneası ve kalbi donör olarak alınamasa da böbrekleri işe yarayabilir. Bununla birlikte yine de oğulları Omri ve Glad karşı çıkarsa organ bağışı yapılamayacak. Kültürel ve dini nedenlerden dolayı İsrailliler organ bağışına pek yanaşmıyorlar. Bu yüzden, organ bağışını teşvik için açılan kampanyaya Şaron vatandaşlara örnek olmak amacıyla katılmıştı. Bir süre önce İsrailli askerlerin öldürdüğü Filistinli bir çocuğun organları İsrailli 3 kişiye hayat vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!