Bu tür olaylar neden hep Saksonya’da oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Bu tür olaylar neden hep Saksonya’da oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 09:39

Neonazi terör örgütü NSU’nun hücreevinin bulunduğu ve buradan seri cinayetler için yola çıktığı Almanya’nın Saksonya Eyaleti, şimdi yeni bir yargı skandalıyla sarsılıyor. Bu kez Almanya’ya korku salan Suriyeli terör zanlısı hücrede intihar etti.

Haberin Devamı

YILLARCA neonazi terör örgütü NSU’yu ortaya çıkaramayan Almanya’nın Saksonya Eyaleti polisi, şimdi yeni bir skandalla sarsılıyor. Saksonya polisi, Berlin havaalanına bombalı saldırı düzenlemeye hazırlanan IŞİD zanlısı Jaber Albakr’ı önce elinden kaçırdı. Ardından üç Suriyeli mültecinin elini kolunu bağlayıp teslim ettiği terör zanlısını, hücrede koruyamadı. Pazartesi gözaltına alınan IŞİD zanlısı 22 yaşındaki Jaber Albakr’ın birçok bilgi vermesi bekleniyordu. Ancak çarşamba akşamı, Leipzig cezaevindeki hücresinde intihar etti.
Jaber Albakr’ın avukatı Alexander Hübner, yargıya ağır suçlamalarda bulundu. Hübner, “Müvekkilim hücresinde bir lambayı kırdı. Prizlere müdahale etti. İntihar tehlikesi biliniyordu. Gözlem altında olması gerekiyordu. Buna rağmen nasıl intihar edebilir?” dedi. Saksonya, neonazi terör örgütü hücresinin de Zwickau’da 13 yıl boyunca gizlendiği, 10 cinayet, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıyı planladığı eyalet. Aşırı sağın kalesi olarak da tanınan Saksonya’nın başkenti Dresden’de Fatih Camisi’ne düzenlenen bombalı saldırı da henüz açıklığa kavuşmadı.      

Haberin Devamı

Bu tür olaylar neden hep Saksonya’da oluyor

BAKAN: OLMAMALIYDI AMA...

İntihar üzerine Saksonya Eyalet Adalet Bakanı Sebastian Gemkow, “Olmaması gerekirdi. Ama maalesef oldu” dedi. Gemkow, olaydan bir psikoloğun ‘intihar tehlikesi bulunmuyor’ raporunu sorumlu tuttu ve istifa için bir gerekçe görmediğini söyledi.

PSİKOLOG TERSİNİ SÖYLEMİŞ

Leipzig Cezaevi Müdürü Rolf Jacob intihar olayıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Terör zanlısı Jaber Albakr hakkında, nöbetçi hakim, zanlının intihar tehlikesi bulunduğuna işaret etti. Bunun üzerine gerekli güvenlik tedbirleri alındı ve her 15 dakikada bir hücresinde kontrol edilmesi kararı alındı.  Ancak daha sonra bir psikolog, zanlıyla yaptığı uzun görüşme sonucu, ‘İntihar tehlikesi bulunmuyor’ dedi. Rapor üzerine kontroller 15 dakikadan yarım saate çıkarıldı. Zanlının hücresinde lambayı çekip indirmesi, prizle oynaması yıkıp kırma öfkesi olarak değerlendirildi. Gardiyanlık eğitimi yapan stajyer, 19.45’te hücreyi kontrole gitti ve Jaber Albakr’ın demir parmaklığa kendini tişörtle astığını gördü. Cezaevi doktoru ilk müdahaleyi yaptı. Ama tüm çabalara rağmen saat 20.15’te zanlının öldüğü belirlendi.”
Cezaevi müdürü, ‘intihar tehlikesi bulunmuyor’ diyen psikoloğun terörist mahkum tecrübesi olmadığını söyledi.
İntihar eden Jaber Albakr’ın polis ifadesinde kendini polise teslim eden üç Suriyeliyi suç ortağı olarak suçladığı bildirildi. Ancak bu suçlama doğru mu, yoksa kendini koruma iddiası mı, açıklık kazanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!