Bu pozu verip adını anmadan Rusya'yı suçladı

Güncelleme Tarihi:

Bu pozu verip adını anmadan Rusyayı suçladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 21:27

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, resmi ziyaret kapsamında Üsküp'te bulunan ABD Savunma Bakanı James Mattis'i kabul etti. Makedonya'nın NATO'ya katılmasıyla "tarihteki en başarılı İttifak'ta eşit bir yere sahip olacağını" kaydeden Mattis, "Suriye'den Ukrayna'ya bu değerleri azaltmaya çalışanlara karşı baskıdan kurtulma ve toprak bütünlüğünün uygulanması yönünde kendini adamış bir İttifak'a katılıyorsunuz" sözleriyle Rusya'yı ismini vermeden işaret etti.

Haberin Devamı

Makedonya Savunma Bakanı Radmila Şekerinska'nın da katıldığı görüşmenin ardından Zaev, Mattis, Şekerinska ortak basın toplantısı düzenledi.
Mattis, burada yaptığı açıklamada, savunma bakanı olarak Makedonya'ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsattı.

Makedonya'nın bağımsızlığı için halkın yüzde 95'ten fazlasının özgür yaşam için oy kullandığını söyleyen Mattis, "Şimdi, yeni bir geleceğe doğru adım atmak için bu demokratik olanaktan faydalanılması gerekiyor." dedi.

Mattis, Makedon halkının önünde karmaşık siyasi bir seçim bulunduğunu belirterek, "Demokratik sorumluluğunuz olan oy kullanmada sizi ve Makedonyalı dostlarımızı destekliyoruz." dedi.

"HOŞ GELDİNİZ' DEMEYE HAZIRIZ"

Makedonya'nın NATO'ya katılmasıyla "tarihteki en başarılı İttifak'ta eşit bir yere sahip olacağını" kaydeden Mattis, NATO üyeliğinin beraberinde, gelişmiş güvenlik ve ekonomik gelişme getirdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Mattis, "Suriye'den Ukrayna'ya bu değerleri azaltmaya çalışanlara karşı baskıdan kurtulma ve toprak bütünlüğünün uygulanması yönünde kendini adamış bir İttifak'a katılıyorsunuz. Başbakan Zaev, sizlere 30. üye ülke olarak 'hoş geldiniz' demeye hazırız." diye konuştu.

Makedonya'nın kendini, sorumlu bir ortak ve küresel barış ile güvenliğe önemli katkı sağlayıcı olarak gösterdiğinin altını çizen Mattis, Makedonya ile Yunanistan arasında isim sorunu hakkında varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"ALTERNATİFİ YOK"

Makedonya Başbakanı Zaev de Mattis ile yaptığı görüşmede, ülkenin geleceği için kilit önemdeki referandumu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini söylediğini aktardı.

Ülke vatandaşlarının stratejik hedefi olan NATO ve AB üyeliğin gerçekleştirilmesi yönünde birlik çağrısında bulunduklarını belirten Zaev, "Makedonya için NATO ve AB entegrasyonunun alternatifi yok. Bunu vatandaşların büyük çoğunluğu da onaylıyor. Avrupa-Atlantik ailesine entegre olan Batı Balkan ülkeleri, üçüncü ülkelerin bölgeye dahil olmamalarını istikrarlı bir şekilde önlemek yönünde bir garanti teşkil etmektedir." dedi.

Haberin Devamı

Makedonya Savunma Bakanı Şekerinska ise bir ABD savunma bakanının 14 yıl aradan sonra ilk kez ülkeye ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatarak, altı ay içinde iki ülke savunma bakanlarının Washington ve Üsküp'te olmak üzere iki kez bir araya geldiğini ve bunun ülkenin bağımsızlığından beri ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekti.

Mattis Üsküp'teki temasları kapsamında Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından da kabul edildi.

Makedonya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre İvanov, görüşme sırasında, ülkenin AB ve NATO üyeliğinin stratejik hedefleri olduğunu belirterek, "NATO'da olmasak da silahlı kuvvetlerimiz NATO'ya uyumludur. Bu yüzden ABD'ye minnettarız." ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!