Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım

Güncelleme Tarihi:

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 01:11

Mardin Savur’da dünyaya gelen bilim adamı Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Kimya Ödülü aldığı töreni gururdan gözyaşı dökerek izledik. İsveç Kralı’nın elinden ödülünü alan Sancar Hürriyet’e açıkladı: “Ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir’de Atatürk’e bırakacağım.” Sancar, kendisini yetiştiren, okutan Cumhuriyet’e çok şeyler borçlu olduğunu belirterek “Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır” dedi. Sancar’ı ‘büyük’ yapan özellikleri düşününce tablo şu: Kendisini okutan Cumhuriyet’i hiç unutmamış. Yaptığı işi ve hayatını hiç siyasallaştırmamış. Çok mütevazı. Abisinin oğlunun deyişi ile ‘hep toprağa değerek yaşayan bir insan’.

Haberin Devamı

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım

NOBEL Ödülleri, dün İsveç’in başkenti Stockholm’de sahiplerine verildi.

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım

Barış, Edebiyat, Fizyoloji-Tıp, Kimya, Fizik ve Ekonomi olmak üzere 6 alanda verilen ödüllerden kimya dalındakini, DNA’nın onarımı üzerine yaptıkları bilimsel çalışmalar sebebiyle aralarında Türk bilim adamı Aziz Sancar’ın da olduğu üç isim aldı. Prof. Dr. Sancar, ultraviyole yani morötesi ışınların DNA’ya verdiği hasarı ve vücudun bu hasarı tamir sürecini haritalandırmıştı. Bu, kanserle mücadelede önemli bir adım olarak nitelendirilmişti. Sancar’a ödülünü diğer kazananlara olduğu gibi İsveç Kralı Carl 16. Gustaf takdim etti. Törende ödüllerin verilme gerekçesi okundu. Ödülü alanlar ise Kralı ve davetlileri selamladı. Sancar’ın dışında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen iki isim İsveçli Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich oldu. Aziz Sancar’ın eşi Gwen Sancar ve yakın çevresinden isimler de törende yer aldı. İsveç Prensi Carl Philip ve eşi Prenses Sofia da töreni izleyenler arasındaydı. 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım

BARIŞ ÖDÜLÜ OSLO’DA VERİLDİ

Tunus’ta demokrasiye geçişte oynadığı rol nedeniyle Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü ise ödülünü Norveç’in başkenti Oslo’da aldı. Oslo’daki ödülü Norveç Nobel Komitesi’nin Başkanı Kaci Kullmann Five verdi. Törene Norveç Kralı Harald, Norveç Prensi Haakon ve eşi Prenses Mette-Marit katıldı. İsveç’teki törende ödül kazananlar konuşma yapmazken, Norveç’teki törende Tunus Dörtlüsü’nün başındaki isimler açıklama yaptı. Tunus Dörtlüsü’nün bileşenlerinden Tunus Genel İşçi Sendikası’nın Genel Sekreteri Hüseyin Abassi, “Bugün medeniyetler arasında diyaloğa ve barış içinde bir arada yaşamaya çok ihtiyacımız var. Bugün teröre karşı savaşı mutlak öncelik haline getirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Norveç Nobel Komitesi’nin Başkanı Kaci Kullmann Five ise “Dörtlünün cesur tutumu, şiddet döngüsünün sona ermesine ve işlerin arzu edilen raya girmesine katkıda bulundu” dedi. Kullmann konuşmasını Martin Luther King’in "Karanlıkları karanlıklar kovamaz. Ancak aydınlık kovabilir. Nefret nefreti yok edemez. Nefreti ancak sevgi kovabilir” sözleri ile tamamladı. 2006'da da yazar Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştı.    

Haberin Devamı

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım

NOBEL’İN VASİYETİ

Alfred Nobel, vasiyetinde Nobel Ödülleri’nin dördünün İsveç tarafından, Barış Ödülü’nün ise Norveç tarafından verilmesini istemiş ancak bunun nedenini açıklamamıştı. Nobel Ekonomi Ödülü ise Alfred Nobel’in vasiyetinde yer almamıştı. Diğer ödüller 1901’de verilmeye başlanırken, ekonomi dalında ilk Nobel 1969’da açıklanmıştı. 

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım

ÖDÜLÜNÜ ALDI, TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, “Arap Baharı’nın ardından Tunus’ta çoğulcu bir demokrasi için gösterdiği çabalardan ötürü” Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Ödül törenin ardından CNN’e konuşan dörtlüden Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Hüseyin Abassi, Türkiye’yi Ortadoğu’da yaşanan olaylardan sorumlu tuttu. Abassi, “IŞİD’in arkasında Türkiye ve Katar’ın olduğunu, her türlü desteği verdiklerini zaten herkes biliyor” diye konuştu. Abassi’nin bu çıkışına aynı yayına katılan dörtlünün diğer üyeleri itiraz etmezken, CNN’in tecrübeli sunucusu Jonathan Mann, Abassi’nin sözünü keserek “Türkiye ve Katar’ın temsilcileri burada yok. Zaten bu iddiaları yalanlamışlardı” diyerek programa son verdi.  

Bu ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de Atatürk’e sunacağım



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!