Bu kez Karadeniz

Güncelleme Tarihi:

Bu kez Karadeniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 23:10

Rus savaş gemisinin ‘üzerine geliyor’ diye önceki gün Ege’de bir Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açmasının ardından dün de Karadeniz’de Rus donanmasının bir Türk ticari gemisini rota değiştirmeye zorladığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

RUSYA ile Türkiye arasındaki jet krizinin yankıları sürerken, Ege’deki uyarı ateşinin ardından bu kez de dün sabah Karadeniz’de Rus savaş gemilerinin sivil Türk gemisini taciz ettiği ortaya çıktı. Rus sahil güvenliği, dün sabah Ukrayna’nın Odessa kenti açıklarında uluslararası sularda seyreden bir Türk ticari gemisinin yolunun Rus savaş gemileri tarafından kesilerek, rotasının değiştirilmeye zorlandığını bildirdi.

Ateş açılmadı: Sabahki sahil güvenlik açıklamasında, “Kimliği belirlenemeyen, ancak Türk bayrağı çekmiş olan ticari bir gemi ‘Çernomorneftegaz’ şirketine ait sondaj platformunun nakli sırasında konvoyun yolunu kesmeye çalıştı. Uluslararası denizcilik kurallarına aykırı davranan Türk gemisi, Rus konvoyuna tehlikeli mesafede yaklaştığı için FSB botu ve Karadeniz Donanması’na bağlı gemi tarafından yön değiştirmeye zorlandı. Ardından platformun Kırım açıklarına çekilmesi işlemine devam edildi” dendi. Açıklamada ateş açılmadığı da ifade edildi. 

Psikolojik savaş: Akşam üstü Kırım’daki Rus istihbaratı FSB ofisinin açıklamasında ise “Sondaj platformunun nakli esnasında konvoyun yolunun Türk gemisiyle çakıştığı doğru. Rus sahil güvenlik botu Türk gemisinin kaptanıyla telsiz bağlantısı kurarak rota değişikliği talep etti. Kaptan da talebi geri çevirmeden yerine getirdi” dendi. Normal zamanlarda da yaşanabilecek bu tür bir olayın Rusya tarafından kamuoyuna duyurulması ise ‘Rusya psikolojik savaş uyguluyor’ yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

BOĞAZ’DA KAMERAYLA GÖRÜNTÜ ALDILAR

Rus donanmasına ait ‘Caesar Kunikov’ adlı çıkarma gemisi, Türk donanmasına ait bir denizaltı kontrolünde dün İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açıldı. Aynı gemi 4 Aralık’ta Boğaz’dan geçişi sırasında güvertedeki bir Rus askerinin omzunda füze taşırken görüntülenmesi sonucu Türkiye’nin sert tepkisine yol açmıştı. Bu kez güvertedeki askerlerin silahsız olduğu dikkat çekti. Bazı askerlerin, kameralarla çekim yaptıkları görüldü. Geçişi sırasında gemiye sahil güvenlik botu da eşlik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!