Bu ilacın satışı durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Bu ilacın satışı durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 12:22

İntihara ve ani ölümlere yol açabildiği gerekçesiyle zayıflama hapı Acomplia'nın satışı durduruldu.

Haberin Devamı

Avrupa İlaç Kurumu (AMA) "zararının yararını geçtiği" gerekçesiyle ilacın lisansını askıya alma kararı aldı. AMA'dan yapılan açıklamada, "Ciddi psikiyatrik rahatsızlıkların, klinik denemelerde ortaya çıkandan çok daha fazla olabileceği" sonucuna varıldığı kaydedildi. Açıklamada, ilacın "gerçek hayatta" klinik denemelerdekinden daha az etkili olduğunun da kanıtlandığı belirtildi.

İlaç, 2. tip diyabet hastalarıyla kolesterol problemleri olan obez ve şişman hastalar için üretilmişti. Ancak her 10 kişiden birinde, depresyon, anksiyete, sinirlilik gibi ruhsal problemlerin görülebileceği ortaya çıkmıştı.

İlacın 2 yıl önce piyasaya çıkmasından beri İngiliz hastalar 2500 kadar yan etki şikayetinde bulundular. Biri intihar olmak üzere 7 ölümün ilaç kullanımından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE İZİN YOK

Acomplia ilacı Türkiye'de satış lisansı almak için bir süre önce Sağlık Bakanlığı'na başvuru yaptı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Saim Kerman'dan alınan bilgiye göre, bakanlık bilim kurulu ilacın satışını güvenlik nedeniyle bir kez reddetti. Bu karara ilişkin itirazı ise sonlandırılmak üzere ancak bakanlığın ilacın satışına sıcak bakmadığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!