Bu defa 1 milyon basılacak

Güncelleme Tarihi:

Bu defa 1 milyon basılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2015 21:53

Dünyanın dört bir yanında Charlie Hebdo’ya yönelik saldırılar protesto edildi.

Haberin Devamı

Paris’te saatler 12.00’yi gösterdiğinde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 4 ünlü karikatüristini kaybeden mizah dergisi, bu hafta el birliğiyle hazırlanacak ve 1 milyon basılacak.

FRANSA’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan 12 kişinin öldüğü kanlı saldırı dünyada infial uyandırdı. Saldırıya tepki başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa kentinin yanı sıra ABD sokaklarına da yansıdı. Eylemlerin sembolü ise kalem oldu. Anma ve eylemlere katılan birçok kişi basın özgürlüğünü temsilen ellerindeki kalemleri havaya kaldırdı. Farklı ülkelerdeki Fransız temsilcilikleri ve anıtlarının önüne kalemler bırakıldı. Saldırının hemen ardından önceki gün Paris’teki gösterilerin merkezi Place de la Republique (Cumhuriyet Meydanı) oldu. 35 binden fazla kişinin toplandığı meydanda eylemciler ellerinde tuttukları derginin nüshalarını ve kalemleri salladı. Lyon ve Toulouse kentlerinde yaklaşık 20 bin kişi toplandı. Marsilya ve Bordeaux’daki gösterilerle ülke çapındaki katılım önceki gün 100 bini geçti. Dün bir günlük yas ilan edilen ülkede bayrakların da üç gün boyunca yarıya indirilmesine karar verildi. Öldürülenler anısına yerel saatle 12.00’da bir dakikalık saygı duruşu da yapıldı. Meydanlarda, okullarda ve kamu binalarında insanlar başları öne eğik ve sessiz bir şekilde bekledi. Paris’te toplu taşıma araçları da saygı duruşu sırasında hareket etmedi. Sessizliği ise sadece hayatını kaybedenler için çalan kilise çanları bozdu.

Çanlar özgürlük için çaldı

Paris’teki ünlü Notre Dame Katedrali de çanlarını bu kez basın özgürlüğü için çaldı. Fransa dışındaki gösterilerin merkezleri Fransız temsilciliklerinin önleri oldu. İnsanlar, Fransız konsoloslukları ve elçilikleri önünde duydukları üzüntüyü ifade eden notlar ve basın özgürlüğünü sembolize eden kalemler bıraktı, mumlar yaktı. Küresel çaptaki tepki de öne çıkan bir diğer unsur “Ben Charlie’yim” yazılı pankartlar oldu. Washington’daki Fransa Büyükelçiliği de kapısına “Hepimiz Charlie Hebdo’yuz” yazılı tabela astı. Melbourne’dan San Francisco’ya Londra’dan Saraybosna’ya katliam nedeniyle hüzün ve anma vardı. Avrupa Parlamentosu’nun önünde AP Başkanı Martin Schulz ve yüzlerce vekil, saldırıyı protesto etmek için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.


El birliğiyle yayınlanacak

Haberin Devamı

Katliama karşı 60 bin tirajlı derginin yeni sayısı 1 milyon adet basılacağı açıklandı. Derginin avukatı Richard Malka, 16 sayfalık derginin bu defa sekiz sayfa çıkacağını söyledi. Derginin yeni sayısı için tüm Fransız basını da seferber oldu. Derginin ofisleri saldırı nedeniyle kullanılamaz halde olduğu için sol eğilimli Liberation gazetesi, kendi binasını derginin personeline açacak. Ayrıca, Fransız medya kuruluşları, 250 bin Euro’luk bir fonu derginin çıkarılmasına harcayacak. Google da maddi destek verecek. Derginin yazarlarından Patrick Pelloux, “Derginin sona ermesini istemiyoruz. Durmayacağız. Gözyaşlarımızla yazacağız” diyerek yayınlarına devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Fransız haber ajansı AFP çalışanları Paris’teki merkezlerinde ‘Ben Charlie’yim’ pankartı açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!