Brüksel'de Türkiye-AB zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Brükselde Türkiye-AB zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

AB dönem başkanlığının Almanya'ya geçmesinden sonra, Türkiye ve Almanya arasında ilk resmi toplantının 18 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı'nın AB ile ikili ilişkilerden sorumlu dairesinden bir heyetin temsil edeceği toplantıda ağırlıklı olarak, Türkiye-AB ilişkileri ele alınacak. Toplantıda ayrıca Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, Türkiye'ye yapacağı ziyaret tarihinin de belirlenmesi bekleniyor.

Türkiye toplantıda AB ile ilişkilerin olumlu bir sürece girebilmesi için, adaylığın hukuki olarak resmen açıklanması gerektiğini bir kez daha gündeme getirecek. Türk tarafı, Almanya'dan Yunanistan engelinin aşılması için Atina'ya daha fazla baskı yapılmasını talep edecek. Türkiye'de insan hakları ve demokratikleşme konusundaki ilerlemeler de, Almanya'ya iletilecek mesajlar arasında yer alacak.

Alman tarafının Türkiye'ye vereceği mesajlarda ise fazla değişiklik beklenmiyor. Dışişleri Bakanı Fischer'in Yeşiller Partisi'nden olması nedeniyle, Almanya'nın özellikle Güneydoğu konusunda hassas bir tutum sergileyebileceği belirtildi. Geçen yılki Viyana Zirvesi'nde Türkiye konusunda Yunanistan'a kısıtlı ölçüde de olsa baskı yapan Almanya'nın, Atina üzerinde etkili olabilmek için Türkiye'den Kıbrıs konusunda daha yumuşak bir tavır sergilemesini isteyebileceği de ifade ediliyor.

Üst düzey bir diplomat, Türkiye'nin bu toplantıdan çok fazla bir şey beklemediğini söyledi. Almanya'nın dönem başkanlığı süresince, birliğin karşı karşıya bulunduğu ekonomik sorunlarla daha yakından ilgilenmeyi benimsediğini belirten aynı yetkili, ‘Toplantıda ikili ekonomik ilişkiler de gündeme gelecek’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!