Brüksel'de Sıfat krizi

Güncelleme Tarihi:

Brükselde Sıfat krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2003 01:53

EPC adlı düşünce kuruluşu Denktaş ve Papadopulos'u konuşma yapmak üzere Brüksel'e davet etti. Rumlar, Denktaş'ın ‘cumhurbaşkanı’ sıfatını görünce daveti protesto etti. EPC de Denktaş'a gönderdiği daveti geri çekti.

KKTC lideri Rauf Denktaş'a, Avrupa'nın prestijli düşünce kuruluşlarından Avrupa Politikaları Merkezi (EPC) tarafından, bir toplantıda konuşma yapmak üzere yapılan davet, kendisine hangi sıfatla hitap edileceği konusunda çıkan kriz yüzünden, son dakikada iptal edildi.

EPC, 16 Ekim'de Rum lider Tassos Papadopoulos, 22 Ekim'de de Rauf Denktaş'ı davet etti ve her ikisine ayrı ayrı davet mektubu gönderdi. EPC'nin ilk davetinde Denktaş'a 'KKTC Cumhurbaşkanı' sıfatı yer aldı. Bu durumu öğrenen Rumlar, Papadopoulos'un 16 Ekim'deki davete katılmayacağını, EPC'nin Denktaş'a gönderdiği daveti protesto ettiklerini bildirdiler ve unvanın 'Kuzey Kıbrıs'taki Türk toplumu lideri' şeklinde değiştirilmesini istediler. EPC, bunun üzerine, KKTC'nin Brüksel'deki Daimi Temsilciliğine bir faks göndererek, Denktaş'a yapılan davetin iptal edildiği haberini verdi.

EPC'nin telefon bile etme nezaketi göstermeyerek, daveti faksla iptal etmesi, Kuzey Kıbrıslıların öfkesine yol açtı. Nitekim, Lefkoşa'dan EPC'ye gönderilen protesto yazısında, düşünce kuruluşunun 'dış baskıya boyun eğdiği belirtildi.

VERHEUGEN'E ŞİKAYET

Avrupa Parlamentosu'nun bazı Yunanlı Parlamenterleri de, geçtiğimiz günlerde, AB'nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Günther Verheugen'ın AP önündeki konuşması sırasında söz alarak, Denktaş'ın, 'Cumhurbaşkanı' sıfatı ile Brüksel'deki bir toplantıya davet edilmesini protesto etmişlerdi. Verheugen ise, toplantının AB Kurumları tarafından organize edilmediği, bağımsız bir düşünce kuruluşunun yaptığı davetten AB'nin sorumlu tutulamayacağı cevabını vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!