Brüksel'de kader zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Brükselde kader zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 10:19

AB, mülteci krizini çözmede yolun sonuna geldi. Yarın Brüksel’de Almanya Başbakanı Merkel ve AB’nin yanında, Türkiye’yle işbirliğinin kaderi belirleniyor. Zirve kim kazanacak kim kaybedecek zirvesi olacak.

Haberin Devamı

Avrupa mülteci kriziyle yol ayrımında. Almanya’nın başlangıçtaki mültecilere hoş geldin kültürünün önüne,

Brükselde kader zirvesi

şimdi AB sınırlarında yüksek dikenli tel örgüler çekiliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, tüm tepki ve eleştirilere rağmen mülteci krizini çözmede Türkiye’ye anahtar rol politikasında ısrarlı.

Perşembe ve cuma günleri yapılacak zirvede hem Merkel, hem AB hem de Türkiye’ye tanınan anahtar rolün kaderi belirlenecek. Hükümetin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) de bu zirveye kadar Merkel’e zaman tanıdı. Ya Başbakan Merkel’in savunduğu, Avrupa’nın Türkiye’den Suriyeli mülteci kotası kabul edilecek, ya da buna karşı çıkan Doğu Avrupa ülkelerinin sınırlara dikenli tel örgü politikası. İkincisinin geçmesi durumunda Schengen fiilen ortadan kalkacak.

Brükselde kader zirvesi


ZİRVE ÖNCESİ ZİRVE

Perşembe günü Brüksel’de AB liderlerinin bir araya gelmesinden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir mini zirve var. Avusturya Daimi Temsilciliği’nde yapılacak mini zirveye Merkel’in mülteci politikasına destek veren 10 AB ülkesi katılıyor. Bunlar ev sahibi Avusturya’nın yanında Almanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Slovenya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan. Mini zirvenin gündemi şu: Türkiye insan kaçakçılarıyla mücadele eder, AB dış sınırını güvenlik altına alır ve Avrupa’ya mülteci göçünün önünü keserse, AB ülkeleri Türkiye’den yılda ne kadar Suriyeli mülteci alacak? Sayı henüz belli değil. 250 bin ile 500 bin arasında bir rakam dolaşıyor.

DOĞU AVRUPA KARŞI

Merkel’in etrafındaki İstekliler Koalisyonu toplantısından önce, Doğu Avrupa ülkeleri bir araya geldi. Macaristan, Polonya, Çek ve Slovakya pazartesi günü Prag’da Merkel’e karşı nasıl ortak hareket edeceğini belirledi. Visegrad Grubu denilen bu dört Doğu Avrupa ülkesi, Makedonya’nın Yunanistan sınırını tel örgülerle kapatmasına destek kararı aldı. Hedefleri Yunanistan’ı Schengen’den çıkarıp mini Schengen bölgesi yaratmak. Merkel buna karşı sert çıktı ve “Mülteci hareketinde belirleyici Schengen dış sınırı Türkiye ile Yunanistan arasıdır. AB üyesi bile olmayan Makedonya’da sınıra çit çekmek, bunun Yunanistan’da nasıl bir durum yaratacağına aldırış etmemek, Avrupalı bir davranış olmadığı gibi bizim sorunumuzu da çözmez” dedi.

Haberin Devamı

Merkel mini Schengen fikrini, “Bu, AB için ağır bir geriye gidiş olur” diyerek reddetti.

ZİRVEDEN NE ÇIKAR

AB, mülteci sorununu çözmede ikiye bölünmüş bulunuyor. Bir zamanlar baskı rejiminden özgür Batı’ya kaçmak isteyen Doğu Avrupa, şimdi savaştan kaçan mültecileri almak istemiyor. Gerçi Doğu Avrupa ülkelerinde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre halkın çoğunluğu mültecilere yardımdan yana. Ama devlet başkanları karşı. Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın, “Mülteci kotasına hayır diyeceğiz” açıklaması da Merkel’in kazanacağı umutlarına gölge düşürdü. Merkel’in Berlin’i AB’den dışladığı, yalnızlaştırdığı yorumlarına yol açtı. İstekliler Koalisyonu zirvesine Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nın katılması bekleniyor. Merkel’in son anda Fransa’yı mülteci paylaşımına kazanacağı tahmin ediliyor. Perşembe ve cuma günkü zirve AB’nin geleceğinde bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!