Brown: Ülkeyi El Kaide'den korumaya çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Brown: Ülkeyi El Kaideden korumaya çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 14:32

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, ülkesinin Afganistan politikasını savunarak, "İngiltere'nin sokaklarını El Kaide'den korumaya çalışıyoruz" dedi.

Brown, düzenlediği basın toplantısında, "2001'de Afganistan'a gidiş nedenleriyle bugün Afganistan'da bulunma nedenlerinin aynı olduğunu" söyledi.

Afganistan'la ilgili mevcut stratejinin, en kolay strateji değil, ancak en doğru strateji olduğunu savunan Başbakan Brown, "Taliban'ın ilerlememesi ve gelişmemesi için Afganistan'da olmalıyız" dedi.

İngiliz birliklerinin 8 yıldır Afganistan'da bulunduğunu anımsatan Brown, "Birliklerin bu ülkede, hem İngiltere sokaklarını El Kaide'den koruyabilmek için hem de Afgan asker ve polislerini eğitip, kendi asayişlerini sağlayabilmelerine yardımcı olmak için bulunduğunu" ifade etti.

ANNENİN ACISINI ANLIYORUM

Bu arada gazeteciler basın toplantısında Başbakan Brown'a, iki gündür ülkede gündemde olan, Afganistan'da ölen bir asker annesine gönderdiği mektupla ilgili sorular da yöneltti.

Brown'un, ekim ayında Afganistan'da bir patlamada hayatını kaybeden asker Jamie Janes'in annesi Jacqui Janes'e hitaben el yazısıyla yazdığı mektup, ailenin soyadını yanlış yazması ve bazı yazım yanlışları yapmasıyla ve annenin basına bu mektubu göstermesiyle gündeme geldi.

Mektuptaki yazım hatalarından dolayı üzüntüsünü dile getiren anne Jacqui Janes'i dün aradığını ifade eden Brown, "Annenin acısını anlıyorum" dedi. Brown ayrıca, kötü bir el yazısı olduğunu söyleyerek, bundan kaynaklanan sorunlardan dolayı özür diledi.
Jacqui Janes'in Afganistan'da askerlere yeterli teçhizat ve helikopterin sağlanmadığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Brown, "Afganistan'daki birliklerimize en iyi ekipmanları sağlamaya çalıştık" dedi.

ÖLEN ASKERLERİN NAAŞLARI GETİRİLİYOR

Bu arada bugün, geçen hafta Afganistan'da hayatını kaybeden 5 İngiliz askerinin naaşı ülkeye getiriliyor. Birleşik Krallık, ABD'den sonra Afganistan'da en fazla askeri bulunan ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Afganistan'da ABD öncülüğündeki güçlerin 2001'de Taliban rejimini devirmesinden bu yana bu ülkede görev yapan İngiliz askerlerinden 229'u hayatını kaybetti.

İngiliz hükümeti, Hamid Karzai'nin yeniden devlet başkanı seçilmesiyle Afganistan'ın polis ve asker sayısını artırarak güçleneceğine ve böylece ülkedeki İngiliz birliklerinin sayısının azaltılabileceğine inanıyor.

Afganistan'daki İngiliz askeri birliklerinin durumu ve sayısı, son dönemde ülkenin iç politikasının gündeminde de yer alıyor. Gelecek yıl bahar aylarında Birleşik Krallık'ta yapılması planlanan genel seçimler yaklaştıkça, Afganistan'daki İngiliz birliklerinin durumu daha çok gündeme geliyor ve daha çok tartışılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!