Brezilya'da gergin hafta

Güncelleme Tarihi:

Brezilyada gergin hafta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 00:29

Brezilya Başkanı Dilma Rousseff’in yüce divanda yargılanması için ilk adım atıldı.

Haberin Devamı

Ulusal Kongre’nin alt kanadında oluşturulan yolsuzluk araştırma komitesi, 27’ye karşı 38 oyla Rousseff’in görevinden alınması için soruşturma başlatılması yönünde tavsiye kararı aldı. Kararın yasal bağlayıcılığı yok ancak parlamentonun pazar günü konu ile ilgili bir oylama yapması bekleniyor. Soruşturma talebinin Senato’ya gönderilebilmesi için Kongre’nin alt kanadı parlamentoda 513 üyesinden 342’sinin onayı gerekiyor.

Senato’da üçte iki çoğunlukla karar geçerse Rousseff, 6 ay boyunca görevden alınacak. Bu sürede dava görülecek. Roussef’in yerine yardımcısı görevi yürütecek. Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB), geçen ay koalisyondan çekilme kararı almıştı. Rousseff, bütçedeki açığı kapatmak için devlet bankasından çekilen paranın zamanında ödeneceğine dair verdiği sözü tutmadığı için sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlanıyor. Ekim 2014’te ikinci kez devlet başkanı seçilen Rousseff, 2003-2010 arasında devlete ait Petrobras’ın başkanlığını yapmıştı.

Rousseff’in başkanlığı sırasında şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı iddia ediliyor. İktidardaki İşçi Partisi, soruşturma talebini darbe teşebbüsü olarak niteliyor.

BAKMADAN GEÇME!