Brezilya, KKTC'ye izolasyona karşı

Güncelleme Tarihi:

Brezilya, KKTCye izolasyona karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 03:11

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Brezilya’nın başkenti Brasil’de, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Gül ile Amorim görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Amorim, KKTC'ye uygulanan ekonomik izolasyonlara karşı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Amorim, KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde Brezilya’nın atacağı adımların sorulması üzerine, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın BM’ye sunduğu planı desteklediklerini belirtti. "KKTC’ye uygulanan ekonomik izolasyonlara karşıyız" diyen Amorim, Brezilyalı işadamlarının KKTC’ye gitmekte serbest olduğunu vurguladı.

Tanıma konusunda ise BM’yi izlediklerini belirten Amorim, Ada’da her iki tarafı tatmin edici bir çözümün bulunmasını, tarafların çoğulcu toplum yapısı içinde yaşayabilmelerini arzu ettiklerini söyledi. Amorim, bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Amorim, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ne adaylığına destek verdiklerini de belirterek, aynı desteği kendi BM Güvenlik Konseyi daimi üyelik sürecinde görmek istediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

’FUTBOLUN ARDINDAN EN BÜYÜK REKABET İSTANBUL VE RIO ARASINDA’

İki ülke arasındaki ticaret hacminde görülen dengesizliğe ilişkin soru üzerine ise Amorim, bu konuda bir bakış acısı ve siyasi bir ortam yaratılması gerektiğini belirterek, asıl işin özel sektöre düştüğüne işaret etti. Celso Amorim, Türk futboluna ilişkin bir soru üzerine ise, Türkiye’de oynayan iyi futbolcular olduğunu belirterek, bunlardan bazılarının Brezilyalı olduğunu söyledi.

Brezilya ile Türkiye’nin Dünya Kupası’nda 2 kez karşılaştığını da hatırlatan Amorim, bunların en zorlu maçlardan olduğu yorumunu yaptı. Ankara’dayken bir Türk takımının formasını giyerek poz verdiğini de söyleyen Amorim, "Umarım bu durum, rakipleri rahatsız etmemiştir" dedi. Amorim, Türkiye ile Brezilya arasında, futbolun ardından yaşanan en büyük rekabetinse İstanbul ile Rio de Janeiro’nun güzellik açısından birbiriyle yarışmaları olduğunu belirtti.

’ARKADAŞIM GÜL’Ü BRASİL’DE AĞIRLAMAKTAN MUTLUYUM’

Amorim, "Arkadaşım Gül’ü Brasil’de ağırlamaktan mutluyum" diyerek, Gül’ün ziyaretinin kendisinin 2004’te Türkiye’ye yaptığı ziyaretin devamı olduğunu kaydetti. Ankara ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin arttığını, bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin 800 milyon ABD dolarını geçtiğini belirten Amorim, 1 milyar ABD dolarını hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Celso Amorim, sivil havacılığın önemine de işaret ederek, Türkiye ile Brezilya arasında doğrudan uçuşların sağlanmasının ilerisi için fırsat yaratacağını kaydetti. Türkiye’nin AB sürecini desteklediklerini söyleyen Amorim, üyelikle birlikte Brezilya’nın Doğu Avrupa ve Ortadoğu ile bağlantısının artacağını belirtti.

Ortadoğu barış sürecine de değinen Brezilya Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Brezilya’nın bu sürece birlikte katkı sağlayabileceğini ifade etti. İki ülkenin de başarılı film endüstrileri olduğunu söyleyen Amorim, bu konuda işbirliğine gidilebileceğini kaydetti. Amorim ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brezilya’ya davet edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

GÜL: AMORİM’LE PEK ÇOK KONUDA ORTAK VİZYON PAYLAŞIYORUZ

Gül ise yaptığı açıklamada, iki ülkenin de ilişkileri her alanda geliştirmeye önem verdiğini, bu konuda her iki tarafta güçlü bir irade bulunduğunu kaydetti. Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine ilişkin potansiyelin bulunduğuna işaret eden Gül, özellikle savunma ve tekstil alanlarını örnek gösterdi. Gül, Amorim ile ele aldıkları pek çok konuda ortak bir vizyon paylaştıklarını görmekten memnun olduklarının belirtti.

THY’nin Türkiye-Brezilya arasında sefere başlamasının ilişkileri güçlendireceğini söyleyen Gül, bunun turizme de büyük katkısının olacağını ifade etti.

Bakan Gül, Brezilya ve Arjantin’in borçlarını IMF’ye önceden ödediğinin hatırlatılması ve Türkiye’nin bu konuda ne düşündüğünün sorulması üzerine, ekonomik bir programlarının olduğunu ve buradaki performanstan tatminkar olduklarının söyledi. IMF ile karşılıklı anlayışa dayalı bir ilişkinin söz konusu olduğunu belirten Gül, "Bunu değiştirecek yönde bir planımız yok. İlişkimizden memnunuz" dedi.

Haberin Devamı

’DÜŞÜNCESİNDEN ÖTÜRÜ HAPİSTE OLAN GAZETECİ YA DA YAZAR YOK’

Gül, Türkiye’deki kuş gribiyle ilgili soru üzerine de, hastalığın kontrol altında olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye’nin şeffaf davrandığını ve uluslararası organizasyonları bilgilendirdiklerini kaydetti.

Bakan Gül, bir soru üzerine, Türkiye’de son 3 yıldır demokrasi standardının arttığını ifade ederek, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni karşıladığını, bu durumun Türk demokrasisinin AB ülkeleriyle aynı olduğunu gösterdiğini ifade etti. Türkiye’de ifade özgürlüğünün olduğunu belirten Gül, düşüncesinden dolayı hapiste olan gazeteci ya da yazarın bulunmadığını kaydetti.

AMORİM’İN DAMADI TÜRK DİPLOMAT MURAT ESENLİ

Haberin Devamı

Ortak basın toplantısından önce iki ülke arasında ’Yüksek düzeyli bir işbirliği komisyonu oluşturulması" ve ’Dışişleri bakanlıkları diploması akademilerinin işbirliği yapmaları’ konularında 2 ayrı mutabakat muhtırası imzalandı.

Bu arada, Gül-Amorim görüşmesinde Gül heyetini tanıtırken, Amorim’in damadı Türk diplomat Murat Esenli’yi "Akrabanız" diyerek takdim etti. Bakan Gül, temaslarının ardından Amorim’in onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!