BrexIt’e AB onayı

Güncelleme Tarihi:

BrexIt’e AB onayı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2018 08:30

Kurulduğu tarihten bu yana sürekli entegrasyon ve genişleme eğiliminde olan AB ilk kez tam tersi yönde adım atılmasını sağlayacak bir anlaşmaya onay verdi. AB tarihinin en kısaları arasına giren Brüksel’deki özel zirvede bir araya gelen liderler, İngiltere’nin üyelikten çıkmasına (Brexit) ilişkin anlaşmayı onayladı.

Haberin Devamı

MÜZAKERELERİ yaklaşık 18 ay süren, 585 sayfa, 185 madde, 3 protokolden oluşan ‘boşanma anlaşması’ İngiltere ile ilişkileri tamamen değiştirecek. Avrupa Birliği (AB) de Brexit’in gerçekleşeceği tarih olan 29 Mart 2019’dan itibaren farklı bir çehreye sahip olacak. Zorlu bir müzakere sürecinin ardından büyük ölçüde AB’nin istek ve şartları doğrultusunda şekillendirilen ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘diplomatik sanat eseri’ dediği Brexit Anlaşması’nın onaylanması ‘başarı’ olarak nitelendirilebilecek olsa da Brüksel’de hüzün hâkimdi.

AB’nin 27 üyesinin anlaşmayı onaylaması topun artık İngiltere’nin sahasında olduğu anlamına geliyor. İngiltere’de anlaşmaya verilen tepkiler onay sürecinin hiç de kolay geçmeyeceğine işaret ederken Brüksel, anlaşmanın Londra’da reddedilmesi halinde yeniden müzakerenin söz konusu olmayacağını net şekilde ortaya koydu.

Haberin Devamı

LONDRA’YA UYARI

“Şampanya şişelerinin açılacağı bir gün değil, hüzünlü bir gün” diyen AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Mümkün olan en iyi anlaşma bu. Avam Kamarası’nda bu anlaşmayı onaylamak durumunda olanları bunu dikkate almaya davet ediyorum. Bu İngiltere için, AB için en iyi anlaşma, bu mümkün olan tek anlaşma” dedi. Londra’ya uyarı mesajı da gönderen Juncker, “Anlaşmayı reddederek daha iyi bir anlaşma elde edeceklerini düşünenler reddettikten saniyeler sonra hayal kırıklığına uğrarlar” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, zirve sonrası yaptığı açıklamada, hiçbir müzakerede istenilen her şeyin elde edilemeyeceğini ve mevcut anlaşmanın ülkesi için iyisi olduğunu savundu.

KARIŞIK DUYGULAR

Ayrılık AB liderlerinde farklı duygulara neden oldu. Merkel, “Karışık duygular yaratan tarihi bir zirve ve gün olduğunu kesinlikle söyleyebilirsiniz. İngiltere’nin 45 yıldan sonra AB’den ayrılıyor olması trajik” dedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de “Bugün galip yok, kimse kazanmıyor, hepimiz kaybediyoruz” diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise “Ne kutlamamız ne de yas tutmamız gereken bir gün” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

Birleşik Krallık, 1 Ocak 1973’te sonradan AB’ye dönüşecek Avrupa Topluluğu’na üye olmuştu. 23 Haziran 2016’da düzenlenen AB üyeliğinin akıbetine dair referandumu Brexit yanlıları kazanmıştı.

BREXİT TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER

İngiltere, AB üyelik sürecinde Türkiye’nin en önemli destekçileri arasında yer alıyordu. Türkiye açısından kritik öneme sahip pek çok toplantıda İngiltere, havanın Ankara lehine çevrilmesinde, bu yapılamıyorsa yumuşatılmasında etkin rol oynadı.

İngiltere’nin Almanya-Fransa eksenine karşı denge unsuru olması da çoğu kez Türkiye lehine sonuçlar doğmasını kolaylaştırdı. Brexit ile birlikte Türkiye, son dönemde zaten iyiden iyiye azalan desteğin bir bölümünü daha yitirmiş olacak.

Haberin Devamı

AB liderlerinin onay verdiği ayrılık anlaşmasında Türkiye’ye doğrudan atıf yapılan tek unsuru göç konusu oluşturuyor. İngiltere anlaşma yürürlüğe girene kadar Türkiye’deki Suriyelilere yönelik mali yardımdan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirecek.

Metinde Ankara Antlaşması’na atıf olmaması ise Türk vatandaşlarının bu ülkede iş kurmasına izin veren maddenin geçerliliğini tartışmaya açıyor. Uzmanlar, Brexit ile birlikte bu maddenin de geçerliliğini kaybedeceği ve Türkiye ile İngiltere arasında ayrı bir anlaşma yapılması gerektiği görüşünde. Şu aşamada bu konuda verilmiş net bir karar yok. Brexit sonrası 21 aylık geçiş süresi olsa da 29 Mart 2019’dan itibaren İngiltere’nin Türk vatandaşlarından Ankara Anlaşması kapsamında vize başvurusu kabul etmeyi sürdürüp sürdürmeyeceği de netleştirilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!