Brexit yapboz tahtasına döndü

Güncelleme Tarihi:

Brexit yapboz tahtasına döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2019 08:30

Geçen hafta yapılan zirvede net bir plan sunamayarak ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecinin planlamasını Avrupa Birliği’nin kontrolüne bırakan İngiltere Başbakanı Theresa May şimdi de sürecin iç siyasetteki kontrolünü kaybetti.

Haberin Devamı

İngiliz parlamenterler önceki gece 302’ye karşı 329’la kabul edilen bir önerge sayesinde Brexit’te kontrolü ele aldı. Bugün Avam Kamarası’nda alternatif Brexit yöntemlerine yönelik bağlayıcılığı olmayan, yön gösterici nitelikli önergelerin oylanması planlanıyor.

Mevcut tabloda, çok sayıda Muhafazakâr Parti üyesinin May’in istediği doğrultuda hareket etmemesi etkili oldu. İki bakan, May’e karşı oy kullanabilmek için kabineden istifa etti. Parlamento’da Brexit konusundaki kontrolü ele alan kesimin belli ölçüde AB yanlısı, anlaşmasız Brexit karşıtı ve Brexit konusunda daha yumuşak alternatifleri denemekten yana olması da anlaşmasız ayrılık yanlılarını zorlayan bir durum oluşmasına neden oldu.

MAY’İN İSTİFASI GÜNDEME GELEBİLİR

Gelinen aşamada İngiltere dört seçenekle karşı karşıya kaldı. Hükümetin AB ile üzerinde anlaştığı Çekilme Anlaşması’na onay verilmesi opsiyonlar arasında yer alsa da May, onay için yeterli desteği sağlamakta zorlanıyor. Anlaşmasız Brexit’in gerçekleşme ihtimali hâlâ çok yüksek. Bununla birlikte başından bu yana May’in anlaşmasını onaylamaktansa anlaşmasız Brexit’i tercih eden bazı önemli isimlerin tavır değişikliği sinyali vermesi dikkat çekiyor.
Ek uzatma istemek ve Brexit’ten vazgeçmek de diğer opsiyonları oluşturuyor. Ancak bu iki opsiyon da siyasi açıdan yaratacağı sonuçlar nedeniyle henüz düşük olasılık olarak görülüyor. Mevcut opsiyonlardan hangisinin benimseneceğine bağlı olarak May’in istifası, seçime gidilmesi hatta ikinci referandum gündeme gelebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!