Breivik'in 77 kişiyi öldürdüğü Ütoya Adası'nda katliamdan sonra ilk kamp

Güncelleme Tarihi:

Breivikin 77 kişiyi öldürdüğü Ütoya Adasında katliamdan sonra ilk kamp
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 16:47

Norveç’te Anders Behring Breivik’in 22 Temmuz 2011’de gerçekleştirdiği katliamdan sonra İşçi Partisi Gençlik Örgütü üyeleri ilk kez Ütoya Adası'nda kamp kurdular.

Haberin Devamı

Ütoya Adası'na Perşembe günü akşam saatlerinde gelen yaklaşık bin genç, 9 Ağustos akşamına kadar sürecek gençlik kampına başladı. Kampın açılış konuşmasını yapan İşçi Partisi Gençlik Örgütü Başkanı Mani Hussaini, “Uzun süredir bu anı bekledim. Ütoya Adası'na hoş geldiniz. Kampa katılım sayısı bini aşarak rekor kırdı. 22 Temmuz, Ütoya’nın tarihinde her zaman yer alacaktır” dedi.

Törende, Türk kızı Gizem Doğan'ın da aralarında bulunduğu, Anders Behring Breivik’in saldırısında hayatını kaybeden 69 kişi saygı duruşu ile anıldı.

Breivikin 77 kişiyi öldürdüğü Ütoya Adasında katliamdan sonra ilk kamp


Katliamdan kısa bir süre önce adada bulunan ve Brevikin’in asıl hedefi olan eski Başbakan Gro Harlem de kampın açılışına katılan önemli isimler arasında oldu.

Gro Harlem yaptığı konuşmada, “Adaya tekrar dönebilmek, burada bu gençliği görebilmek büyük mutluluk verici. Ben Breivik’in adaya çıkışından bir saat önce ayrılmıştım. Beni ve torunumu vuramadı ama herkesin duygularını vurdu” dedi.

Breivikin 77 kişiyi öldürdüğü Ütoya Adasında katliamdan sonra ilk kamp


Katliamın gerçekleştiğinde başbakan olan İşçi Partisi Başkanı şimdiki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de adaya tekrar dönmenin, mutluluk verici ama bir o kadar da üzücü olduğunu söyledi. Stoltenberg, “Ben başbakanlıkta birlikte çalıştığım insanları kaybettim, anne ve babalar çocuklarını kaybetti. Ben 1974 yılından beri Ütoya Adası'na gelirim ama bu kez gelişim başka duygularla dolu. Burada bu kadar genci görmek çok sevindirici ama yaşananları düşündüğümüzde çok acı verici” dedi.

Breivikin 77 kişiyi öldürdüğü Ütoya Adasında katliamdan sonra ilk kamp


Polis kamp nedeniyle çok geniş güvenlik önlemleri aldı. Gençlerin kendilerini güvende hissetmeleri için çok sayıda resmi giyimli polis Adada görev yaparken, çok sayıda sivil de adadaki gençlerin arasında yerini aldı. Emniyet Müdürlüğü görünmeyen sıkı güvenlik önlemleri olduğunu ancak alınan önlemlerin neler olduğunun açıklanmayacağını bildirdi.

Adaya çıktıklarında, hayatını kaybedenler adına yapılan anıt, konulan çiçekler ve anılarla karşılaşan gençler, katliamdan sonra demokrasi, ifade özgürlüğü ve çok çeşitli toplumun korunması açısından daha güçlü ve azimli olduklarını belirterek, ayrımcılığa ve aşırı uçlara karşı daha iyi mücadele edeceklerini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!