Böyle paranoya görülmedi

Güncelleme Tarihi:

Böyle paranoya görülmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

SABANCI Suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ı Türkiye'ye iade etmeyen Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu, bir Türk folklor ekibine, ‘‘Bunlar subay, Fehriye'yi kaçıracaklar’’ diye vize vermedi. Skandal, Belçika basınının saygın gazetelerinden ‘De Morgan’ın da aralarında bulunduğu Flaman gazetelerde yayınlandı. Olayın açığa çıkması üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Belçika Dışişleri Bakanlığı, vizenin verilmeme gerekçesini ‘‘vize formlarının tam olarak doldurulmadığı’’na dayandırdı. Ancak, Türk folklor ekibinin katılacağı Flandr Festivali'nin sözcüsü Sophie Cocquyt ‘‘Ben Başkonsolosluk'la konuştum. Bana Fehriye'yi kaçırmak isteyen casuslar olduklarını söylediler’’ diyerek Belçika makamlarını yalanladı.

OYUNCULAR SUBAYMIŞ

‘De Morgan’ın haberine göre, Belçika'nın Gand ve Brüksel kentlerinde düzenlenen Flandr Festivali'ne Türkiye'den de Köçek Folklor Ekibi davet edildi. Daveti kabul eden Türk dansçılar, vize almak üzere İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurdu. Ancak 6 kişiden oluşan Türk folk ekibinin vize başvuruları konsolosluk tarafından reddedildi. Belçika basınına göre, Türk ekibe ‘‘Tamamen subaylardan oluştuğu ve Fehriye Erdal'ı kaçıracağı’’ gibi komik bir gerekçeyle vize verilmedi.

FORM EKSİK SAVUNMASI

Skandalın ortaya çıkması üzerine Belçika Dışişleri Bakanlığı apar topar bir açıklama yaptı. Açıklamada, 6 kişilik bir Türk folklor ekibinin Flandr Folklor Festivali'ne katılmak üzere, İstanbul Başkonsolosluğu'na vize başvurusunda bulunduğunu, ancak bu şahısların ‘‘vize formlarını tam olarak dolduramadıklarını’’ ileri sürüldü. Folklorcülerin, ‘‘mesleki faaliyetleri’’ ve ‘‘mali kaynakları’’ hakkında istenen bilgileri veremediklerini, dosyanın tamamlanmaması nedeniyle vize talebinin Brüksel'e aktarılmadığını savunuldu.

FESTİVAL KOMİTESİ BELÇİKA’YI YALANLADI

Ancak, Türk ekibini davet eden festival yetkilisi, Belçika Dışişleri Bakanlığı'nın bu açıklamasını yalanladı. Flandr Festivali Sözcüsü Sophie Cocquyt, Köçek Folklor Ekibi'nin geçen haftadan beri Belçika'da beklendiğini, ancak ekibin festivale katılmadığını bildirdi. Sözcü Cocquyt, vize alamayan Türk folklor ekibi konusunda Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bilgi istediğini belirterek şunları söyledi:

‘‘Büyükelçilik, Fehriye Erdal'ı kaçırmak isteyen casusların söz konusu olduğunu söylüyor. Ayrıca, folklor ekibi üyelerinin hepsinin subay olduğu anlaşılmış.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!