Bosna'da emekli askerlerden protesto

Güncelleme Tarihi:

Bosnada emekli askerlerden protesto
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 15:19

Bosna-Hersek ordusundan ayrılan ve emekli olan askerler, kendilerine ödenmesi gereken emekli maaşlarının verilmediği gerekçesiyle parlamento binası önünde eylem yaptı.

Haberin Devamı

Bosna-Hersek ordusundan emekli olan veya sözleşmelerini uzatmayarak ayrılan askerler, Maliye Bakanlığı'nın kendilerine verilmesi gereken emekli maaşlarını ödemediği gerekçesiyle parlamento binası önünde bir araya geldi.

Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan, düdük çalarak eylem yapan yüzlerce eski asker, Maliye Bakanı Drakan Vrankiç'i protesto etti. Eski askerlerin protesto gösterisi sırasında, polis tarafından da çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Sorunlarının çözülmemesi halinde yetkililere karşı dava açacaklarını ifade eden askerler, bugün Maliye Bakan Yardımcısı Fuad Kasumoviç'le aralarından seçtikleri temsilcilerin görüşme yapacağını, bu görüşmenin sonucuna göre eylemlerini sürdürüp sürdürmemeye karar vereceklerini dile getirdi.

Eylem yapan emekli askerler, sorunlarının çözülmemesi halinde 21-26 Şubat tarihlerinde Bosna-Hersek'te yapılması planlanan “Dünya Askeri Kayak Yarışması”nda protesto gösterisinde bulunacaklarını ve bu şampiyonanın yapılmasını engelleyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, emekli askerlerin emeklilik maaşları sorununu çözmeye çalıştıklarını, ancak zamana ve sabra ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bosna'daki savaşın ardından 2 orduya sahip olan ülkede, Savunma Bakanlığı'nda yapılan reformlar kapsamında iki ordu birleştirildi. Daha sonra mecburi askerlik kaldırıldı ve ücretli askerlik uygulamasına geçildi. Sözleşmeli askerlik kapsamında yaş haddinden veya kendi isteğiyle emekli olan askerlere, yasal mevzuattaki sıkıntı nedeniyle emekli maaşı ödenmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!