Bosna'da 131 kişinin bulunduğu toplu mezar

Güncelleme Tarihi:

Bosnada 131 kişinin bulunduğu toplu mezar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 14:43

Bosna'nın doğusunda bu ay ortaya çıkarılan bir toplu mezardan, 1995'teki Srebrenitza katliamında öldürüldüğü sanılan 131 kişinin kalıntıları çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bosna'da kaybolan kişiler için kurulan komisyondan Murat Hurtiç, AFP'ye yaptığı açıklamada, toplu mezardaki çalışmaları tamamladıklarını belirtti ve Srebrenitza yakınlarındaki Budak'taki toplu mezardaki çalışmalar sonucunda 29 tam iskeletle 102 kişiye ait kemik parçalarının çıkarıldığını söyledi.

Toplu mezarda ceset kalıntılarının yanı sıra kurşun ve kişisel belgelerin bulunduğunu anlatan Hurtiç, iskeletlerin zarar görmüş halde bulunduğunu, bunun da başka yerde gömülüp sonradan buldozerlerle yeniden gömüldüklerine işaret ettiğini söyledi.

Temmuz 1995'deki katliamda 8000 erkek ve erkek çocuk birkaç gün içinde Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürülmüştü. Binlerce ceset, Srebrenitza etrafındaki 60 kadar toplu mezardan çıkarılmış, bunlardan 3100'ünün kimlikleri DNA testleriyle belirlenebilmişti.

Haberin Devamı

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın tanık olduğu en kötü katliam olarak anılan Srebrenitza katliamı, Uluslararası Adalet Divanı tarafından soykırım olarak nitelenmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!