Boşboğaz komutan krizi

Güncelleme Tarihi:

Boşboğaz komutan krizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

ABD Yönetimi, bu kez “Boşboğaz komutan krizi”yle çalkalanıyor. Afganistan’daki ABD askerlerinin komutanı General McChrystal, Rolling Stone Dergisi’ne verdiği röportajda Obama’nın kendisini düş kırıklığına uğrattığını söyledi. McChrystal, derhal özür dilemesine rağmen Kabil’den Beyaz Saray’a çağrıldı. Komutan görevden alınabilir.

AFGANİSTAN’daki ABD güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal’ın Rolling Stone dergisinde yayınlanan sözleri başını derde soktu. Defalarca özür dileyen General McChrystal, acilen Beyaz Saray’a çağrıldı. General’in görevden alınabileceği konuşuluyor.

Hayal kırıklığına uğradım

Rolling Stone Dergisi cuma günü piyasaya çıkacak sayısı için McChrystal, yardımcıları ve danışmalarıyla görüşmelerden derlenen “Firari General” başlıklı bir yazı hazırladı. Yazıda General McChystal, ‘yalnız kurt’ olarak tanımlandı. Buna göre komutan, ABD Başkanı Barack Obama ile Oval Ofis’teki ilk görüşmesini ‘düş kırıklığı’ olarak niteledi. Çünkü karşısında hazırlıksız bir başkan bulmuştu. Başkan, Afganistan’a ek asker talebi için anlayışsız davranmış, 30 bin ek birlik gönderma kararını bile aylar sonra alabilmişti. McChrystal’in danışmanları da Obama Yönetimi’nin Amerikan askerlerinin eve dönüş tarihi olarak Temmuz 2011’i vermesini “keyfi bir tarih” olarak değerlendirdi.

İhanete uğradığını düşündü

ABD yönetiminin tepkisini çeken diğer konu da McChrystal’ın Büyükelçi Karl Eikenberry hakkında söyledikleri oldu. Eikenberry, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin Taliban ile mücadelede güvenilir bir ortak olmadığına dair rapor yayınlamıştı. McChrystal, röportajda daha önce kendisine bu tür bir kaygıyı ifade etmeyen Eikenberry’nin ihanetine uğramış hissettiğini aktarmıştı.Yazıya göre, Savunma Bakanı Robert Gates, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, General’e sırtını dönmüştü.

Özür diledi

Afganistan’ın başkenti Kabil’den açıklama yapan General McChrystal, çok üzgün olduğunu, bu sözlerin zayıf muhakeme yeteneğini yansıttığını ve Obama yönetimine büyük saygı duyduğunu söyledi. McChrystal, dün acilen Beyaz Saray’a çağrıldı. General, Beyaz Saray’daki aylık toplantıya bu kez telekonferans yöntemi yerine bizzat katılarak rapor verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!